Riscul declansarii bolilor in functie de ora zilei

Riscul declansarii bolilor in functie de ora zilei
  calendar_month        
Pentru multi dintre noi, intervalul dintre orele 6 si 10 dimineata trece fara incidente majore. Stiai insa ca intre aceste ore creste riscul de atac de cord si infarct?

Atacurile de panica apar cel mai adesea in jurul orei 15.00, iar simptomele ulcerului stomacal se agraveaza in timpul noptii. Cercetatorii evidentiaza ca riscurile si severitatea simptomelor unor afectiuni sunt in stransa legatura cu momentul zilei.

Fiziologia umana este controlata si modelata de cele 24 de ore ale zilei. Ciclul circadian de 24 de ore este controlat de hipotalamus, care intervine in numeroase procese biologice sau fluctuatii hormonale.

Iata mai jos cateva momente cheie ale zilei cand simptomele anumitor afectiuni se pot agrava:

Ora 6 a.m: Atac de cord

Riscul de atac de cord creste de la ora 6 dimineata, iar cele mai multe au loc la ora 10 dimineata. In acest interval orar, organismul isi incepe activitatea zilnica si are nevoie de mai mult oxigen. Acum sunt eliberati anumiti compusi chimici care maresc tensiunea arteriala.

Tot in acest interval orar creste si nivelul de cortizon, un hormon care contribuie de asemenea la cresterea tensiunii arteriale. Aceste fenomene maresc riscul de atac de cord.

Ora 7 a.m.: Dureri provocate de guta

Guta este cauzata de nivelul mare de acid uric care formeaza cristale in jurul incheieturilor. Acest fenomen cauzeaza dureri, in special in talpa piciorului. Concentratiile de acid uric din sange ating un nivel crescut in jurul orei 7 dimineata, iar acest lucru este cauzat de acumularile din timpul somnului.

Ora 8 a.m.: Alergii

Simptomele alergiilor, precum mancarimile, se agraveaza in cursul diminetii. Aceasta agravare este cauzata de miscarea din casa si reluarea activitatilor zilnice care pot ridica in atmosfera praful si alti alergeni.

Ora 9 a.m.: Migrene

Persoanele care sufera in mod constant de migrene pot simti agravarea simptomelor in jurul orelor 8 - 10. Migrenele pot fi cauzate de cresterea tensiunii arteriale, care duce la dilatarea vaselor de sange din zona capului. Acest lucru duce la dureri, greata si probleme de vedere.

Ora 10 a.m.: Dureri articulare

Durerile articulare se agraveaza in cursul diminetii si sunt cauzate in special de inactivitatea din timpul noptii. Sunt insa provocate si de nivelul de cortizon din organism care sufera variatii majore.

Ora 3 p.m.: Atacuri de panica

Ora 3 dupa - amiaza este de obicei momentul declansator pentru atacul de panica. Riscul ramane crescut pana la ora 7 seara. Persoanele care sufera de anxietate sau stres sunt mult mai predispuse la atacuri de panica in a doua parte a zilei. Ciclul circadian al organismului cauzeaza suprasolicitarea creierului, care este mult mai activ in partea a doua a zilei.

Ora 4 p.m.: Raceala

Simptomele racelilor si gripeir, precum tusea sau curgerea nasului se agraveaza in partea a doua a zilei. Hormonii implicati in productia de anticorpi care lupta impotriva infectiilor sunt mai putin activi in aceasta perioada a zilei, ceea ce duce la slabirea sistemului imunitar.

Ora 9 p.m.: Ulcer duodenal

Simptomele ulcerului duodenal sunt mai acute la aceasta ora, deoarece acum organismul digera alimentele.

Ora 11 p.m: Travaliu

Aceasta ora este momentul de varf in care femeile insarcinate intra in travaliu. Cauzele acestui fenomen sunt schimbarile hormonale, dar si faptul ca la aceasta ora organismul este mult mai relaxat.



Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari