S.O.S. Cardio

S.O.S. Cardio
  calendar_month        
Fundatia Romana a Inimii a anuntat astazi primele rezultate ale Campaniei de educatie a populatiei pentru preventia bolilor cardiovasculare in Romania, SOS CARDIO - Atentie, risc cardiovascular!

La mai putin de un an de la lansare, Campania SOS CARDIO a adus la doctor aproximativ 10% din populatia la care a ajuns mesajul. Fundatia Romana a Inimii a lansat in mai 2012 campania SOS CARDIO, campanie de educatie a populatiei pentru preventia bolilor cardiovasculare.

Romania ocupa un nedorit loc fruntas in topul deceselor din cauze cardiovasculare din lume.


Exista studii care arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.

52739.jpg
"A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani", declara Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, initiatoare a campaniei SOS CARDIO - Atentie, risc cardiovascular!

Campania SOS CARDIO a luat nastere dintr-o ingrijorare justificata. Potrivit statisticilor, in 2020, boala cardiovasculara va deveni "ucigasul numarul unu" la nivel mondial, depasind bolile infectioase.

Testul Cartonaselor in cifre

Succesul Campaniei SOS CARDIO s-a bazat pe Testul Cartonaselor, un instrument simplu, la indemana oricui, conceput pentru autoevaluarea riscului de boala cardiovasculara. Au fost create zece cartonase, fiecare dintre ele reprezentand un factor de risc.

Raspunzand online la zece intrebari simple, oricine si-a putut evalua riscul cardiovascular.
Un total de 63,538 de persoane si-au facut online Testul Cartonaselor.
Rezultatele arata ca factorii de risc cei mai intalniti sunt: fumatul, stresul si hipertensiunea.
Testul Cartonaselor a fost completat de 33,560 de barbati si 29,978 de femei.
In Bucuresti, 14,004 de persoane au parcurs Testul, iar in tara 49,534.
O treime din cei care au completat Testul sunt fumatori, procentul fiind usor mai mare la barbati.
Stresul insa este prezent la 80% dintre respondenti, hipertensiunea la 50%, iar obezitatea caracterizeaza 30% dintre cei care au completat Testul Cartonaselor.

"Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, romanii traind cu zece ani mai putin decat cetatenii altor tari din cauza bolilor cardiovasculare. De obicei, doctorii dau doar ani vietii, noi va ajutam sa dati si viata anilor", a subliniat presedintele FRI, Prof. Dr. Dan Gaita.

Recomandari