Sanatatea la 40 de grade: cum iti dai seama ca esti deshidratata

history_edu redactia ele.ro calendar_month 09 Aug 2012, 09:15
Verile din Romania sunt tot mai toride in ultimii ani. Date fiind temperaturile care depasesc frecvent 40 de grade Celsius la umbra, protejarea impotriva neplacerilor provocate de caldura se impune cu varf si indesat. Una dintre cele mai periculoase si frecvente probleme este deshidratarea . Cum iti dai seama ca nu esti suficient de hidratata si ce masuri poti lua, afla in cele ce urmeaza.
Ce inseamna deshidratare?
Deshidratarea este o problema care apare in urma pierderii unei anumite cantitati de lichide corporale, cu precadere apa, ce o depaseste pe cea cu care organismul este aprovizionat. In momentul in care se pierde o cantitate prea mare de apa, echilibrul organsimului se rupe si deshidratarea se instaleaza.
Ce provoaca deshidratarea corpului?
Deshidratarea corpului poate lua doua forme, acuta si cronica, si este determinata de cauze multiple, precum gripa, voma, diareea, pierderea de sange, malnutritia si, nu in ultimul rand, absenta aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de lichide, pentru a compensa apa eliminata prin respiratie, transpiratie, urina si materii fecale. Este important de retinut faptul ca deshidratarea severa poate duce la deces.
Simptomele deshidratarii
In prima faza a deshidratarii corporale, vei resimti senzatia de sete, pentru ca, ulterior, daca nu iei masurile necesare, simptomele sa devina tot mai grave. Simptomele initiale ale deshidratarii apar in momentul in care organismul a pierdut aproximativ 2% din cantitatea totala a fluidelor sale.
Iata, asadar, care sunt simptomele deshidratarii si cum pot fi indepartate:
Setea - Daca resimti senzatia de sete, inseamna ca organismul tau s-a deshidratat. Daca este vorba despre o deshidratare usoara, solutia rapida de remediere a problemei este aprovizionarea organismului cu lichide suficiente. Ideal ar fi sa optezi pentru apa plata. Somnolenta - Un alt simptom este starea de somnolenta si de oboseala, aparent fara niciun motiv. Peste vara, cand organismul pierde mai bine de 2,5 litri de lichide din cauza transpiratiei in exces, mareste cantitatea de apa pe care o consumi, atat ca metoda preventiva, cat si pentru a remedia o eventuala deshidratare usoara instalata. Pielea si buzele uscate - Deshidratarea iti va lasa buzele si pielea uscate. Pe langa apa, poti opta pentru rehidratare si pentru ceaiuri de fructe, evitand, insa, bauturile cu cofeina si alcoolul care nu vor face decat sa te deshidrateze si mai mult. Urina inchisa la culoare sau cantitatea redusa de urina - Vizitele rare la toaleta, insotite de prezenta urinei inchise la culoare, sunt alte simptome ale deshidratarii. Pentru a compensa pierderea de saruri si zaharuri prin urina, hidrateaza-te consumand sucuri naturale de fructe si legume.
Simptomele deshidratarii severe
In situatia in care nu iei masurile care se impun la instalarea deshidratarii usoare, vei remarca aparitia unor noi simptome care marcheaza evolutia catre deshidratarea medie si severa. In acest caz, este posibil sa fie nevoie sa consulti medicul:
Batai rapide ale inimii Transpiratie foarte abundenta Febra Oboseala accentuata Crampe musculare Dureri de cap Greata Furnicaturi la nivelul membrelor
O pierdere a 10% din lichidele corpului va duce la simptome foarte periculoase, precum:
Voma Vedere incetosata Urinare dureroasa Confuzie Dificultatea de a respira Convulsii Dureri abdominale si la nivelul pieptului Pierderea constientei
Foto: postnoon.com
Autor: D.S.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





femeia in conceptia barbatului modern si realitatea
- person
"nu va luati dupa aparente.."