Sedentarismul mareste riscul de cancer de san si colon

Sedentarismul mareste riscul de cancer de san si colon
  calendar_month        
Dupa o zi obositoare la serviciu, te prabusesti in fotoliu in fata televizorului? Foarte rau. Cercetatorii sunt de parere ca sedentarismul mareste riscul de cancer.

Un studiu important realizat in Statele Unitele ale Americii in anul 2011 releva stransa legatura intre inactivitatea si dezvoltarea celulelor canceroase.

Cercetatorii sunt de parerere ca peste 90 de mii de cazuri de cancer de colon si san sunt atribuite lipsei de miscare. Acest lucru ar trebui sa stimuleze miscarea si mersul la sala. De altfel, pentru o ora de inactivitate trebuie sa faci miscare cel putin 2 - 3 minute.

Astfel, daca ai un job sedentar, care necesita prezenta in fata calculatorului toata ziua, este indicat ca la fiecare ora sa faci o mica pauza si sa te plimbi putin. Poti face si cateva exercitii de intindere.

In randul femeilor aflate la menopauza, plimbarile zilnice prin parc reduc riscul de cancer. De asemenea, miscarea reduce si cativa indicatori care pot duce la cancer. Printre acestia se numara nivelul de hormoni, rezistenta la insulina, inflamatiile si grsimea corporala.

Astfel, pentru a preveni cancerul, cercetatorii recomanda o plimbre de cel putin 30 de minute zilnic. De asemenea, cercetatorii evidentiaza si faptul ca persoanele care fac miscare sunt predispuse la cancer daca au perioade foarte mari de inactivitate.

Cercetatorii sunt de parere ca si pauzele de activitate fizica de doar un singur minut pot face minuni pentru sanatate si pot preveni complicatiile.

Astfel, cu cat petrecem mai mult timp pe scaun, cu atat creste riscul de cancer. Acest fenomen nu este legat de greutatea corpului sau de cat de multa miscare faci. Studiul realizat in Statele Unite a indicat ca majoritatea celor intervievati petreceau foarte putin timp in aer liber sau la sala de sport.

Cercetatorii atrag atentia asupra sedentarismului si releva faptul ca zilnic avem numeroase oportunitati de a face miscare si a reduce astfel riscul de cancer.

Cum sa faci mai multa miscare

Atunci cand esti la serviciu, incearca sa faci o scurta pauza la fiecare ora. Plimba-te putin pe hol si fa cateva exercitii usoare de intindere a bratelor si picioarelor.

La serviciu poti folosi si cateva greutati mici, cu care sa faci exercitii atunci cand citesti un mail, vorbesti la telefon sau cand nu ai mainile ocupate.

In timpul convorbirilor la telefon, incearca sa stai in picioare si sa te plimbi prin incapere.

De asemene, poti renunta la lift. Mergi in schimb pe scari. Urcatul scarilor este un exercitiu foarte bun, care pun in miscare numerosi muschi.

Si treburile casnice pot fi de mare ajutor. Pe langa curatarea locuintei, poti arde si cateva calorii importante si vei pune in miscare intreaga musculatura.

Dansul este o alta modalitate prin care iti poti pune in functiune intreg organismul. Da muzica tare si danseaza acasa, fie singura, fie cu partenerul tau. Bucura-te de muzica, simte-te bine si relaxeaza-te. Dansul te va binedispune, vei arde caloriile si vei tine la distanta cancerul.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right