Stii sa ai grija de sanii tai?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Oct 2011, 09:21
Stilul de viata, mediul inconjurator sau mosternirea genetica sunt factori care isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate. Cancerul de san este o afectiune terifianta, care face anual mii de victime. Invata din timp sa ai grija de sanatatea si de sanii tai.
Iata ce poti face pentru sanatatea sanilor tai:
Pastreaza o greutate normala. Kilogramele in plus maresc riscul de cancer de san si reduc sansele de vindecare. Este astfel indicat sa ai o alimentatie sanatoase si sa eviti execesele culinare.
Fa miscare. Fa un obicei din mersul la sala de sport timp de 3 - 4 zile pe saptamana. Miscarea, timp de 45 - 60 de minute in fiecare zi, previne cancerul de san. Stimuleaza sistemul imunitar, reduce riscul de obezitate si micsoareaza nivelurile de estrogen si insulina.
Consuma mai putin alcool. Studiile au aratat ca alcoolul creste riscul de cancer de san. Evita tariile si alte bauturi concentrate. Alege vinul rosu sau sucul de struguri. Resveratrolul, un antioxidant puternic care se gaseste in coaja strugurilor, reduce nivelul de estrogen din organism.
Consuma mai multe legume. O alimentatie saraca in grasimi reduce riscul de cancer de san. Pentru a imbunatati calitatea sanatatii tale este indicat sa adaugi in alimentatie si legume crucifere precum broccoli sau varza.
Aceste legume contin sulforafan, o substanta naturala, care previne cancerul si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Pentru a beneficia de proprietatile curative ale acestor legume, este indicat sa le consumi in stare cruda.
Afla mai multe despre istoria familiei tale. Un dintre principalele masuri de prevenire a cancerului de san este sa cunosti istoricul medical al familiei tale. Afla daca in familia ta au existat cazuri de cancer de san si mergi din timp la controale medicale regulate.
Mergi la medic. Toate femeile trebuie sa isi faca un control al sanilor o data la trei ani. Incepand cu varsta de 40 de ani, femeile trebuie sa mearga si la mamograme anuale.
De asemenea, femeile care au un istoric familial negativ trebuie sa merga la un control de rutina cu 10 ani inainte de varsta la care persoana din familie a fost diagnosticata cu cancer.
Renunta la fumat. Femeile care fumeaza prezinta in organism un nivel mai ridicat al unei substante chimice care degradeaza productia de colagen. Rezultatul este ca pielea devine mai sensibila si favorizeaza aparitia ridurilor. De asemenea si capacitatea de a lupta impotriva celulelor canceroase scade.
Evita bauturile si alimentele cu cofeina. Printre acestea se numara cafeaua, ceaiul, cola sau ciocolata. Aceste alimente contin anumite substante chimice care maresc productia de tesuturi mamare care sunt astfel predispuse la fibroza si chisturi.
Evita deficienta de iod. Deficienta de iod este asociata cu afectiunile mamare. Alimentele si suplimentele bogate in iod reduc fibrozele si chisturile mamare.
Consuma grasimi benefice. Acizii grasi omega 3 sunt extrem de benefici pentru sanatate. Au proprietati anticancerigene si previn astfel numeroase tipuri de cancer.
Evita expunerea la toxine. Toxinele si chimicalele din mediul inconjurator, bauturi, mancare sau produse cosmetice afecteaza nivelul de hormoni din organism si duc la numeroase dereglari.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





iar sunt trista..
- person
"nu pot sa imi dau seama de ce a tebuit sa astept 30 de ani ca sa il intalnesc!!!unde a fost pana acu"