Stresul de vina pentru durerea de stomac?
history_edu redactia ele.ro calendar_month 02 Dec 2009, 09:45
Stresul nu are repercusiuni doar aspra somnului si moralului. El este de asemenea la originea durerilor de stomac cronice, caracterizate prin balonari, arsuri, probleme de tranzit. Iata ce inseamna stresul digestiv!
Ce este stresul digestiv?
Tulburarile functionale digestive (TFD) reprezinta un ansamblu de probleme medicale (arsuri, balonari, diaree, senzatie de greutate) foarte frecvente, fiind o adevarata boala a omului modern. Aceste tulburari foarte frecvente sunt de fapt consecinta stresului. Probabil ca imediat ti-a zburat gandul la orele de munca prelungite, la presiunea somajului, lipsa somnului, zgomot si poluare. Acest stres pe care incercam sa-l combatem prin sedinte de yoga este un devorator puternic de rezerve energetice ale organismului si un mare fabricant de tulburari digestive.
Stresul alimentar si stresul ambiant
Stresul digestiv este de fapt denumirea mai larga pentru a grupa cele doua componente ale sale: stresul alimentar si stresul ambiant. Prin stres alimentar se inteleg proastele obiceiuri nutritionale, iar prin stres ambiant, bolile psihosomatice sau igiena de viata precara. Acest factori combinati conduc la unele persoane la aparitia TFD, care se localizeaza, in functie de sensibilitatea personala, fie la nivelul ficatului, fie pe esofag, intestin sau colon.
Astfel, s-a constatat ca la barbati predomina tulburarile gastrice-esofagiene, in schimb ce la femei sunt mai intalnite problemele de colon si de intestin datorate stresului.
Aceste TFD sunt patologii benigne, desi cronice, pot provoca dureri vii insotite de scaderea in greutate si de oboseala. Ele sunt si reversibile, adica le putem veni de hac urmand sfaturile urmatoare.
Greseli de evitat si sfaturi de urmat
Mananca bine
O alimentatie adaptata este indispensabila pentru o digestie buna. Asta inseamna sa nu consumi in exces, in lipsa sau sa poftesti la alimente pe care stii ca nu le tolerezi. Evita grasimile care incetinesc digestia, provoaca diaree sau crize de ficat. Pentru a reduce balonarile, mai renunta la fainoase si la cruditati. De asemenea, renunta la lapte sau gluten daca prezinti intolerante alimentare.
Respecta-ti bioritmul
Pentru ca tubul digestiv sa poata alterna perioade de munca si de repaus, cel mai important lucru e sa mananci regulat si la ore fixe. De evitat rontaielile, gustarile intre mese care obosesc tubul digestiv sau care te pot tenta sa sari peste mese. Mananca incet si mergi la toaleta cand simti nevoia.
Evacueaza stresul
Pentru a tine stresul la distanta, adopta un mod de viata calm si optimist. Practica relaxarea, gimnastica lenta sau inotul, terapia prin muzica sau yoga.
Adopta o igiena buna de viata
Dormi bine si suficient, practica o activitate fizica, evita tutunul, alcoolul, excitantele, fa apel la medicina clasica si la cea alternativa.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Tinerete capital mic cu dobinda mare
- person
""tinerete, capital mic cu dobinda mare""