Studiu: Bolile la care te expui daca nu schimbi frecvent lenjeria de pat

Studiu: Bolile la care te expui daca nu schimbi frecvent lenjeria de pat
  calendar_month        
Schimbarea frecventa a lenjeriei de pat te poate apara de boli care afecteaza sistemul respirator, dar si pielea. Un studiu recent realizat in Marea Britanie a demonstrat ca cei mai multi oameni ignora igiena corecta in dormitor.

Cercetarea desfasurata pe un esantion de peste 2000 de britanici a aratat ca peste jumatate dintre ei schimba asternuturile la doua saptamani sau mai rar.

Cei mai multi oameni isi petrec aproximativ o treime din viata in pat, motiv pentru care igiena in dormitor este foarte importanta. Schimbarea rara a cearsafurilor include si riscuri de sanatate importante pentru cei care nu sufera de alergii.

Studiul britanic a aratat si ca femeile raman in urma barbatilor atunci cand vine vorba de schimbarea regulata a lenjeriei de pat. Copiii sunt cei mai expusi problemelor de sanatate cauzate de asternuturile murdare care nu sunt schimbate la timp.

Probleme respiratorii cauzate de asternuturile murdare

Umezeala absorbita de lenjeria de pat in timpul somnului este un mediu de viata excelent pentru bacterii si pentru acarienii care se hranesc cu celulele epiteliale moarte.

Transpiratia si uleiurile secretate de corpul uman in timpul somnului contribuie foarte mult la inmultirea acarienilor. Chiar daca aceste microorganisme nu sunt direct daunatoare pentru oamenii sanatosi, excrementele lor pot agrava sau chiar provoca boli respiratorii.

Pericolul cel mai mare este pentru bolnavii de astm, dar atunci cand lenjeria de pat nu este schimbata suficient de des, si oamenii complet sanatosi pot ajunge sa sufere de rinita.

Probleme dermatologice cauzate de asternuturile murdare

Studiul britanic a avertizat si cu privire la problemele dermatologice aparute uneori in urma igienei incorecte in dormitor. Bacteriile si acarienii din asternuturi pot cauza sau agrava eczema si pot duce la iritatii neplacute ale pielii.

Fata de perna murdara contribuie chiar la aparitia acneei deorece bacteriile adunate pe perna intra in contact cu pielea fetei de-a lungul intregii nopti. Cearsafurile murdare pot fi si o cauza pentru aparitia acneei pe spate, mai ales in timpul sezonului cald, cand pijamaua este abandonata pentru mai mult confort termic.

Cat de des recomanda medicii schimbarea lenjeriei de pat

Pentru cei mai multi oameni, care nu sufera de alergii si nu au probleme cu sistemul imunitar, se recomanda schimbarea lenjeriei de pat cel tarziu la fiecare doua saptamani. In perioadele in care transpiri mai mult, vara sau chiar si iarna sub o plapuma groasa, este insa mai bine ca asternuturile sa fie schimbate saptamanal.

Cand suferi de boli infectioase, lenjeria de pat poate fi schimbata zilnic, pentru a reduce contactul cu virusurile sau bacteriile si pentru a nu amana vindecarea.

Ca sa elimini complet bacteriile si acarienii, temperatura de spalare a cearsafurilor este de minim 60 de grade, dar asternuturile pot fi spalate si la 80 sau 90 de grade, atunci cand au fost murdarite cu lichide care favorizeaza dezvoltarea agentilor patogeni periculosi.

Cat de des schimbi lenjeria de pat? O speli la temperatura corecta pentru eliminarea riscurilor pentru sanatate?

Autor: Iulia Anghel

Recomandari