Trecerea la ora de vara - cum te influenteaza?

Trecerea la ora de vara - cum te influenteaza?
  calendar_month        
Trecerea la ora de vara, care va avea loc duminica, 27 martie, poate avea repercusiuni asupra sanatatii si vigilentei noastre. Potrivit statisticilor, evenimentul este insotit de o crestere a cazurilor de probleme cardiovasculare si de accidente rutiere. Ele se datoreaza dereglarii ritmurilor circadiene.

Ritmurile circadiene ale oamenilor se pot deregla cateva zile in preajma trecerii la ora de vara. Aceasta schimbare a orei poate perturba ceasul biologic al unor hormoni din organism, mai ales pe cel al melatoninei, care are nevoie de o scadere a luminozitatii de aproximativ 2 ore pentru a declansa somnul.

In consecinta, lipsa somnului are tendinta sa scada vigilenta si rapiditatea reflexelor in activitatile zilnice ale oamenilor, influentand astfel si sofatul.

"Este recunoscut faptul ca dupa schimbarea orei are loc o crestere a numarului de accidente, ce dureaza 1-3 zile. Trecerea la ora de vara favorizeaza oboseala si lipsa atentiei la unele persoane", precizeaza Nicolas Cermakian, specialist in ritmuri circadiene la Institutul Universitar de Sanatate Mintala Douglas din Montreal.

In ultimii ani au fost publicate cateva studii pe aceasta tema, ce indica o crestere a numarului de accidente rutiere in ziua de luni de dupa trecerea la ora de vara.

Intr-un alt studiu, autorii indica faptul ca ceasul biologic al corpului uman se adapteaza mai greu la ora de vara decat la ora de iarna.

Schimbarea orei poate avea efecte si asupra sanatatii mintale. Potrivit unui studiu australian, numarul de sinucideri este mai mare in primele saptamani dupa trecerea la ora de vara fata de restul anului.

Ce sunt ritmurile circadiene?

Ritmurile circadiene se refera la evenimentele biologice ale organismului nostru, care se repeta din 24 in 24 de ore. Ele sunt generate in corp si persista chiar si in absenta stimulilor exteriori. Totusi, ritmurile circadiene sunt influentate de mediu, mai ales de lumina. Ele sunt controlate de ceasul biologic situat in creier, la baza hipotalamusului.

Procese controlate de ritmurile circadiene

Ciclul trezire/ somn - determina momentul in care ni se face somn si momentul in care corpul vrea sa se trezeasca.

Temperatura corporala - variaza cu 1oC pe zi. In mod normal, ea are un minim la ora 4 a diminetii si atinge maximul seara.

Secretia hormonilor - melatonina (care favorizeaza somnul), de exemplu, este produsa de la lasarea serii, in timp ce secretia de cortizol si de testosteron (care ajuta la starea de veghe) este maxima dimineata.

Dispozitia - starea de bine este in general la cote minime dimineata devreme, dar se mareste gradual in cursul zilei. Ea atinge punctul culminant la lasarea serii.

Toleranta la durere - este mai ridicata dupa-amiaza. Durerile dentare sunt mai suportabile seara decat dimineata!

Ritmul cardiac, vigilenta si memoria sunt si ele supuse ritmurilor circadiene.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

O viata nevisata
  • person

    "o zi superba￯ a￯ncepe a￯ntotdeauna cu dumnezeu!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Tricou Lee Cooper, S
Shop Ele.rochevron_right