Tusea: ce-ti dezvaluie despre sanatate?

Tusea: ce-ti dezvaluie despre sanatate?
  calendar_month        
Tusea este modul in care organismul scapa de corpurile straine sau de mucusul inmagazinat in plamani sau in caile respiratorii. Tot prin tuse, organismul reactioneaza la iritarea sistemului respirator. Exista mai multe tipuri de tuse, fiecare avand trasaturi distinctive pe care le poti recunoaste. Tusea este doar un simptom, nu o boala, a carei importanta poate fi determinata doar prin evaluarea altor simptome asociate.

Tusea productiva

O tuse productiva se recunoaste prin aparitia flegmei sau a mucusului. Mucusul poate proveni din gat, nas, sinusuri sau plamani. In genera, tusea productiva nu trebuie sa fie oprita, deoarece ajuta la curatarea organismului. Exista multe cauze care determina aparitia tusei productive, printre care:

Bolile virale: este normal sa ai o tuse productiva daca ai racit.
Infectii la plamani sau in caile aeriene superioare. Tusea productiva poate fi un semn de pneumonie, bronsita, sinuzita sau tuberculoza.
Boli cronice ale plamanilor: boala pulmonara obstructiv cronica ( BPOC ).
Reflux acid: acidul din stomac urca in esofag, provocand treziri din somn.
Fumatul: in acest caz, tusea este un semn de afectare a plamanilor sau de iritatie a gatului sau a esofagului.

Tusea seaca

Tusea seaca nu produce flegma. Ea se poate dezvolta la finalul unei raceli sau dupa expunerea la un agent iritant, precum fumul sau praful. Exista multe cauze ce pot duce la aparitia tusei seci, printre care:



Bolile virale: dupa raceala, tusea seaca poate dura mai multe saptamani si se agraveaza noaptea.
Spasme bronsice: o tuse seaca, aparuta mai ales noaptea, poate indica spasme in tuburile bronsice, produse de o iritatie.
Alergii: stranutul asociat cu tusea seaca constituie un simptom comun al rinitei alergice.
Medicamentele cunoscute sub denumirea de inhibitori ACE, care sunt folositi pentru controlarea hipertensiunii.
Expunerea la praf, fum si substante chimice.
Astmul: tusea cronica seaca poate fi un semn de astm. Alte simptome includ: stranutul, scurtarea respiratiei, senzatia de greutate in piept.
Blocarea cailor respiratorii de un obiect inghitit: mancare, pastile etc.

Tratament

Multe cazuri de tuse sunt provocate de infectii virale. Acestea nu trebuie tratate cu antibiotice, deoarece nu au efect. Folosirea inutila a antibioticelor te expune la riscuri alergice si la efectele secundare ale antibioticelor, precum: voma, greata, iritatii, infectii. Antibioticele pot ucide bacteriile benefice pentru organism si incurajeaza dezvoltarea bacteriilor periculoase, rezistente la tratamente. De aceea, tusea se trateaza in functie de celelalte simptome asociate, de la caz la caz.

Recomandari