Vitamina D - ai nevoie de suplimentare iarna?

Vitamina D - ai nevoie de suplimentare iarna?
  calendar_month        
Vitamina D este benefica pentru oase, asta stim cu totii, dar se cunosc mai putin efectele ei contra infectiilor, cancerelor si diabetului. Iarna soarele lipseste, deci vitamina D nu mai este sintetizata natural in organism. E nevoie sa iei suplimente?

Vitamina D - suplimentare de iarna

Acum 50 ani, vitamina D era prescrisa mai ales in tratamentul rahitismului. Astazi, aceasta boala a disparut pentru ca cei mici o iau preventiv dupa nastere. Insa mai tarziu in viata se pune problema daca avem destula. Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca binefacerile acestei vitamine nu se opresc asupra scheletului.

Putin prezenta in alimentatie, vitamina D este in principal fabricata prin piele, sub efectul soarelui. De aceea populatiile nordice sufera mai mult de osteoporoza. Functia sa esentiala este aceea de a asigura, prin facilitarea absorbtiei calciului, o buna mineralizare a oaselor si dintilor. Sinteza sa cutanata scade odata cu varsta, iar medicii recomanda suplimentarea pe timp de iarna, mai ales la varsta menopauzei.

Vitamina D - o arma anticancer

Efectele vitaminei D contra cancerelor sunt dovedite prin studii si prin date statistice: cancer de san mai rar la femeile care au mai multa vitamina D in organism, mai putine cancere in Florida (insorita) decat in Montana sau New York, mortalitate dupa un cancer de colon redusa in cazul persoanelor vitaminizate.

Ceea ce niciun studiu n-a demonstrat pana acum e posibilitatea reducerii riscului de cancer prin suplimentarea cu vitamina D, poate pentru ca dozele utilizate pana acum sunt prea mici.

Vitamina D - contra infectiilor

Alti experti exploreaza actiunea imunomodulatoare a vitaminei D (in reglarea imunitatii), cu scopul prevenirii diabetului si bolilor inflamatorii ale intestinului. Cercetatorii austrieci si germani au aratat ca si o doza mica reduce riscul de infarct. Vitamina D ajuta organismul sa lupte contra infectiilor, deci si contra gripei.

Vitamina D - contraindicatii

Concentratia vitaminei D in sange trebuie sa fie minimum 30 nanograme/ ml. Suplimentarea cu vitamina D trebuie prescrisa de medic, deoarece vitamina este contraindicata in caz de calculi renali sau hiperparatiroidie.

Recomandari