Ciocolata ne fereste de atacurile de inima

Ciocolata ne fereste de atacurile de inima
  calendar_month        
Vestile cercetatorilor sunt din ce in ce mai dulci: consumul de ciocolata scade presiunea arteriala, reduce riscul de afectiuni cardiace si de atacuri de inima in randul femeilor.

Cu cat consumam mai multa ciocolata cu atat scade riscul de atacturi de inima si infarct, este rezultatul care a ajuns o echipa de cercetatori suedezi. La fiecare 50 de grame de ciocolata consumate saptamanal, riscul de infarct scade cu 14%.

Ciocolata scade riscul de infarct

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 33 de mii de femei din Suedia. Femeile care consumau mai multa ciocolata prezentau un risc scazut de afectiuni cardiace si atacuri de inima. Aceleasi rezultate s-au inregistrat si in cazul consumului de cacao.

Consumul de ciocolata este benefic atat pentru infarctul ischemic, cat si pentru cel hemoragic. Infarctul ischemic apare atunci cand un vas de sange care alimenteaza creierul este blocat de un cheag. Infarctul hemoragic apare atunci cand un vas de sange din creier se subtiaza si se sparge.

Consumul de ciocolata reduce riscul de infarct hemoragic cu 27%, in timp ce infarctul ischemic este redus cu 12%.

Condus de Susanna Larsson, profesor la Institutul Karolinska din Stockholm, a fost realizat pe un esantion de peste 33 de mii de femei, cu varste cuprinse intre 49 si 83 de ani. La inceputul studiului, femeile participante au completat un chestionar privitor la dieta si stilul lor de viata. De asemenea, acestea au indicat si de cate ori au mancat ciocolata in anul precedent.

Antioxidantii din cacao, benefici pentru inima

Beneficiile ciocolatei pentru organismul uman, in special al ciocolatei negre, sunt atribuite flavonoidelor, compusi de antioxidanti din cacao care stimuleaza sistemul cardiovascular.

Flavonoidele imbunatatesc si circulatia sangvina si relaxeaza vasele de sange. Scad presiunea arteriala, reduc inflamatiile si previn formarea cheagurilor de sange.

Chiar daca are efecte benefice pentru organismul uman, ciocolata trebuie consumata cu moderatie. In cantitati mari, ciocolata nu este sanatoasa, deoarece contine cantitati mari de zahar, grasimi si calorii, care duc la cresterea in greutate.

Alege ciocolata neagra

Ciocolata nu este insa singurul aliment bogat in antioxidanti. Este astfel foarte important sa gasim si alte alimente bogate in antioxidanti si sa le introducem in alimentatia noastra. Nu trebuie insa sa evitam ciocolata, sau sa o inlocuim cu alte alimente.

Este indicat insa sa eviti ciocolata cu lapte si alte ingrediente. Alege ciocolata neagra, cu o concentratie de cacao de peste 70%, care este mult mai bogata in antioxidanti si contine si mai putin zahar.

Cum sa previi infarctul

Infarctul este o problema de sanatate extrem de grava, care apare atunci cand sangele nu mai ajunge la creier. Persoanele de peste 60 de ani sunt cele mai expuse riscului de infarct si atacuri de inima.

Pentru persoanele care se afla in pericol, medicii recomanda tratamentele pentru scaderea tensiunii arteriale. Si unele schimbari in stilul de viata sunt indicate pentru a preveni aceste probleme.

Renuntarea la fumat, adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase si miscarea sunt principalele schimbari pe care le poti face pentru o inima sanatoasa.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari