Echilibrarea organismului cu apa

Echilibrarea organismului cu apa
  calendar_month        
Este binecunoscut faptul ca apa reprezinta un factor de baza in toate procesele vitale, organismele vii continand cantitati considerabile si fiind dependente de ea.

Astfel 70% din organismul uman este apa din care sangele, limfa, saliva si mucoasele au reactie alcalina (pH -ul sangelui unei persoane sanatoase este de 7,4 ). Unele organe cum ar fi rinichii sau ochii contin chiar o cantitate mai mare de apa.

Apa echilibreaza si optimizeaza functiile organismului

Scaderea pH-ului duce la tulburari imunitare. Mentinerea organismului intr-o stare buna de alcalinitate activeaza limfocitele responsabile cu intarirea imunitatii. Apa din organism are un rol deosebit in procesele de digestie, respiratie si circulatie. Ea este de fapt un excelent diluant, dizolvand substantele organice si anorganice.

76629.jpg

Fara apa, substantele reziduale ale organismului ne-ar intoxica caci nu ar putea fi eliminate. Prin faptul ca ajuta la eliminarea toxinelor, se poate spune ca ea influenteaza cresterea rezistentei organismului, echilibrand si optimizand functiile sale.

Organismul purificat de toxine isi poate folosi energia in alte scopuri, cum ar fi pentru echilibrarea imunitatii sau pentru regenerarea celulara sau tisulara. Detoxifierea organismului ajuta foarte mult si ficatul, filtrarea substantelor fiind usurata, realizandu-se o protectie mai mare a lui si inlaturind oboseala.

Este suportul fiecarei functii a organismului

Protectia ficatului, ajutorul dat rinichilor prin eliminarea substantelor daunatoare si curatarea colonului sunt de un real ajutor determinand o circulatie sangvina mai buna, o respiratie mai buna si in final, cresterea randamentul fizic si intelectual si eliminarea stresului.

Pe langa rolul de curatitor al organismului, apa are si un rol reglator. Fiind de fapt, suportul fiecarei functii a organismului.

Multi dintre noi nu consumam suficiente lichide sau cele pe care le consumam nu sunt de calitate (cafea, coca-cola, alcool). In felul acesta, organismul se obisnuieste cu o cantitate insuficienta de apa si nu apare senzatia de sete, in timp producandu-se o deshidratare cronica.

Lipsa apei produce diverse dezechilibre

Aportul scazut de apa determina cresterea de histamina (pentru a permite apei sa ajunga ain zona deshidratata), iar cand aceasta traverseaza nervii apare durerea. In acest fel durerea apare ca un prim semnal al deshidratarii.

Daca in timp nu se iau masuri, apar diverse dezechilibre cum ar fi constipatie, greturi, probleme menstruale, probleme articulare, hipercolesterolemie, astm, alergii, sindroame dispeptice etc.
La inceput, simpla administrare corecta a apei poate inlatura aceste dezechilibre.

Deshidratarea organismului poate dura ani de zile sau poate debuta chiar din copilarie si atunci este necesara o reeducare a senzatiei de sete si o reobisnuire a organismului de a lua atata apa cat ii este necesara.

Un consum insuficient de apa determina depunerea grasimilor, slabirea tonusului muscular, scaderea randamentului digestiei, scaderea randamentului functionarii tuturor organelor si cresterea sensibilitatii articulatiilor datorita toxinelor ce se acumuleaza in corp.

In general, fara mancare se poate trai circa 60 de zile, dar fara apa, numai cateva zile. Scaderea cu 4-5 % a continutului de apa din organism determina scaderea cu 20-30 % a capacitatii de munca, iar o pierdere de apa de 15 % poate provoca perturbari grave in organism si uneori chiar moartea in cateva zile.



Necesarul zilnic este de aproximativ 2,5 litri

Rezulta deci faptul ca un organism echilibrat va avea mereu nevoie de un consum suficient de apa, necesarul zilnic pentru un adult fiind de aproximativ 2,5 litri.



Se recomanda ca apa sa fie bauta cu inghitituri mici de-a lungul zilei, evitand perioadele din timpul meselor (si cel putin o jumatate de ora inainte de masa si o jumatate de ora dupa masa). Problema este ca in general, nici macar o jumatate din cantitatea de apa recomandata nu se cosuma direct sub forma apei potabile. Aceasta se intampla si datorita faptului ca uneori gustul este neplacut sau apa contine multe impuritati.

Apa sanatoasa trebuie sa contina elemente minerale necesare organismului, dar sa nu contina substante chimice, microorganisme sau materiale radioactive daunatoare.

In trecut procesul de autopurificare a apelor era suficient pentru a satisface nevoile de apa ale societatii. In timp, asigurarea apei potabile a devenit o problema si astfel s-a ajuns la folosirea clorului pentru distrugerea bacteriilor (in special in orasele mari), substanta care se poate acumula determinand diverse dereglari in organism.

In prezent, milioane de oameni mor anual din cauza consumului de apa poluata. Iata deci ca pentru echilibrarea noastra nu conteaza numai cantitatea de apa pe care o bem, ci si calitatea ei.

Un consum corespunzator al unei ape de calitate, consum uniform de-a lungul unei zile ne poate asigura starea de bine si ne poate crea conditiile unei zile de munca reusite si fara probleme. Se stie ca cea mai buna apa este apa de izvor, dar de cele mai multe ori nu o putem procura consumand apa plata.

Evidentiez in continuare cateva metode elementare de purificare a apei:

La 1 litru de apa se adauga 5 lingurite de suc proaspat de lamaie.
La 1 litru de apa se adauga o ligurita de argila, se amesteca si se lasa la decantat. Se consuma apoi apa astfel purificata.
Se tine in apa timp de cateva ore un cristal purificat.

Recomandari