Raceala si gripa - tratamente care functioneaza

history_edu ele.ro calendar_month 17 Dec 2010, 09:33
Mult temutul sezon al racelii si gripei e chiar aici si nu mai e timp de pregatit strategii. Trebuie sa-ti intaresti sistemul imunitar pentru lupta contra microbilor chiar acum! Fa-ti cumparaturile de Craciun si din farmacie!
Vitamina D
Potrivit unui studiu, copiii care iau suplimente zilnice de vitamina D (1 200 UI) au cu 40% mai putine riscuri sa faca gripa. Studiile in laborator sugereaza ca aceasta vitamina ajuta celulele imunitare sa identifice si sa distruga bacteriile si virusurile care ne imbolnavesc. In afara suplimentelor, vitamina D mai poate fi gasita si in pestele gras (somon) si in laptele imbogatit. Corpul produce singur vitamina D, prin expunere la soare (10 minute zilnic), dar iarna soarele sta cam ascuns...
Ceai verde
Polifenolii sunt antioxidanti puternici continuti in plante, despre care se crede ca ii confera ceaiului verde efectele sale imunostimulatoare. Un studiu de laborator sugereaza ca un anume tip de polifenoli, din familia catehinelor, ucide virusurile gripale. Pentru a maximiza beneficiile si a minimiza gustul amar al ceaiului, foloseste apa sub temperatura de fierbere si infuzeaza ceaiul verde maximum 2 minute. Un pic de lamaie si de miere ajuta si ele la disparitia gustului amar. Dar nu adauga lapte, deoarece proteinele se leaga de polifenoli, facandu-i ineficienti.
Probiotice
Unii cercetatori sugereaza ca atunci cand aceste bacterii "bune" - gasite in iaurt sau alte alimente - ajung in intestin, ele nu numai ca suprima dezvoltarea bacteriilor "rele", dar si activeaza sistemul imunitar pentru a lupta cu bolile in alte feluri. Insa studiile arata ca iaurtul imbogatit cu probiotice amplifica dezvoltarea celulelor T, jucatori cheie in mecanismele de aparare ale corpului contra virusurilor si altor agenti patogeni. Opteaza pentru produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul sau kefirul pe care scrie ca sunt imbogatite cu "culturi active".
Fibre solubile
Soarecii care au o dieta bogata in fibre solubile isi revin de pe urma unei infectii bacteriene in jumatate din timpul necesar soarecilor cu dieta de fibre mixte, spune un studiu recent. Fibrele solubile, abundente in citrice, mere, morcovi, fasole si tarate, combat inflamatiile. Cele insolubile, din cereale integrale, nuci si legume cu frunze verzi, sunt si ele importante pentru sanatate, dar nu au acelasi impact asupra imunitatii.
Autor: Nuage
Alte articole despre