Stiinta straveche a acupuncturii

Stiinta straveche a acupuncturii
  calendar_month        
O traditie mereu la moda
Acupunctura este o stiinta a vietii cu originea in China antica. Spun o stiinta a vietii pentru ca inainte de a fi o arta a vindecarii ea inseamna un mod de viata. Acest mod de viata ne propune un mod sanatos de a fi si de a gandi, ce poate parea uneori incomod pentru ca este destul de indepartat de modelul societatii noastre de consum.

Aceasta pentru ca acupunctura porneste de la autocunoastere, interiorizare si calm, relaxare si profunzime, atribute necesare in orice proces de vindecare. Daca vrem cu adevarat sa ne vindecam nu ne putem grabi si nici nu trebuie sa sarim etape. De aceea acupunctura incepe cu analiza propriilor trairi si sentimente, cu cunoasterea eu-lui nostru profund, loc unde, din cele mai vechi timpuri, exista acele modele sau arhetipuri ale vindecarii.

Informatiile pe care corpul le da sunt interpretate de medicul acupunctor folosind diagnosticul pulsului, al limbii, diagnosticul ochiului si cel al urechii. Fiecare portiune a corpului ne spune povestea organismului, fiecare trauma si emotie este incifrata in corp sub forma unui punct sau al unui meridian de acupunctura.

76698.jpgTratament... sezonier
Asa cum totul in natura este ritm si vibratie si organismul nostru traieste in acord cu aceste ritmuri. Suntem influentati de ceea ce gandim, ceea ce mancam, dar si de ritmul anotimpurilor si de schimbarile atmosferice. Un organism bolnav este un organism care traieste in afara acestor ritmuri si de aceea noi trebuie sa-i reamintim care sunt aceste ritmuri.

Fiecare anotimp este propice pentru anumite tratamente, dar si momentul in care se pot agrava anumite afectiuni. De exemplu, primavara se dezvolta si se trateaza problemele de ficat si vezica biliara, vara se trateaza inima si sistemul nervos autonom, toamna se trateaza plamanul, colonul si imunitatea, iarna oasele si rinichii. Fiecare boala se trateaza atunci cand este momentul adecvat.

Vindecarea e inscrisa in corp
Momentul aparitiei bolii este un moment al evolutiei acestei boli si nicidecum momentul initial, pentru ca, spun chinezii, boala evolueaza intr-un plan subtil sau energetic cu multa vreme inainte de a aparea in corpul fizic. Medicul acupunctor este chemat sa trateze, dar in aceeasi masura sa si previna, pentru ca medicina viitorului va fi o medicina a sufletului si a prevenirii.

Corpul nostru are incifrat in el mecanismul vindecarii. Suflul sau energia circula pe anumite trasee si meridiane, se opreste sau tasneste din anumite puncte. Toate aceste locuri se pot bloca sau pot functiona mai greu daca omul duce un mod de viata incorect, adica are o alimentatie inadecvata, ganduri negative, expunere la radiatie electromagnetica, medicatie abuziva si altele.

Beneficiile acupuncturii
Folosind acele de acupunctura, medicul poate debloca acele puncte sau zone deblocate, acest proces fiind resimtit de pacient ca o mare usurare, ca o povara care i-a fost luata de pe umeri. In ceea ce priveste durerea, acupunctura nu doare, ci devine incomoda cand se inteapa acele puncte care au blocaje si care vor fi sensibile pana la eliminarea cauzei care a determinat blocajul acestora.

Exista doua explicatii acceptate ale modului de actiune al acupuncturii: una ne spune ca prin aceasta tehnica energia corpului se echilibreaza cu energia universului inconjurator, cealalta ne spune ca acupunctorul ii reaminteste organismului limitele intre care a fost creat sa functioneze, aceasta reamintire activand mecanismele de corectie.

Dar nu tu trebuie sa fii bolnav ca sa faci acupunctura. Daca vrei sa ai o viata lunga si echilibrata trebuie sa faci o data sau de doua ori pe an o echilibrare energetica. Acest lucru va echilibra organismul si nu va lasa sa degenereze micile dezechilibre functionale in boli.

Daca esti bolnav acupunctura te ajuta sa te vindeci si sa elimini sau sa reduci dozele medicamentelor folosite. Cei care au simtit efectele benefice ale acupuncturii stiu ca acestea sunt numeroase si profunde, cum ar fi energizarea, reducerea stresului si imbunatatirea somnului, reducerea oboselii si durerilor.

Afectiunile in care acupunctura are eficienta nu sunt limitate, numeroase boli ale aparatului cardiovascular, digestive, respirator si osos putand beneficia de aceasta tehnica. De asemenea acupunctura ajuta la reglarea metabolismului si la restabilirea greutatii corporale.

Pasul esential: privirea spre interior
Dar inainte de orice pas, persoana care incepe un tratament prin acupunctura trebuie sa fie capabila sa priveasca in adancul sau, sa doreasca si sa urmareasca cu orice pret producerea unei transformari in modul de viata si de gandire, pe tot acest drum fiind ajutata de medicul acupunctor.

Articol preluat de pe www.bodymindspiritmagazine.ro

Vino 18-20 aprilie 2008, la Sala Palatului, pentru a participa la BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL - cea mai completa manifestare dedicata unui stil de viata in care calitatea vietii se celebreaza pe toate planurile: trup, minte si suflet!

Pentru detalii intra pe www.bodymindspiritfestival.ro
Recomandari