Acidul hialuronic: indrazneste!

history_edu ele.ro calendar_month 28 Oct 2009, 16:53
Hidratant, reparator, antirid: acidul hialuronic este esential pentru orice femeie care se ingrijeste de tenul sau. Incepand din anii `90, milioane de injectii si de creme cosmetice au fost realizate pentru a lupta cu ridurile si pentru a le reda volum buzelor si chipului. De ce un asemenea entuziasm? Explicatii!
Acidul hialuronic (AH) antirid
Imbatranirea este un fenomen natural, dar asta nu inseamna ca o vom lasa sa-si faca aparitia devreme! AH ne ajuta sa intarziem procesul de imbatranire al pielii. Eficacitatea sa este evidentiata mai ales in partea inferioara a fetei, cu doua locuri privilegiate: santurile naso-labiale (care coboara de la baza nasului pana la comisurile buzelor) si pliurile amaraciunii (care se formeaza in colturile gurii). Injectiile mai profunde permit redarea volumului obrajilor sau buzelor. Astfel, putem intineri usor cu 5-10 ani!
De unde vin ridurile?
AH este un constituant natural al pielii, identificat in anii `30. Industria cosmetica a inceput sa-l foloseasca incepand cu anii `90, iar de atunci au fost realizate milioane de injectii in intreaga lume, cu un succes crescator. AH participa la sustinerea tesutului conjunctiv, ii asigura supletea si tonicitatea pielii. Insa, pe masura ce imbatranim, stocul de AH natural se epuizeaza. Rezultat: pielea se deshidrateaza mai repede, devine mai fina, mai putin rezistenta. Ridurile si prabusirea cutanata reprezinta pretul platit pentru aceasta saracire in AH. Aici intervine cosmetica!
Injectiile antirid
La inceputul anilor `90, acidul hialuronic utilizat in medicina estetica era de origine animala, extras din creasta de cocos. Astazi fabricantii folosesc AH sintetic, mai sigur si mai eficient.
Riscuri?
Toleranta la AH este buna, desi pot aparea reactii inflamatorii pasagere. Durerea in timpul injectiilor este suportabila, insa unele zone, precum conturul buzelor, sunt mai sensibile. De aceea, in aceste cazuri se aplica o crema cu anestezic. Apoi mai sunt si riscurile ce tin de manipularea corecta a produsului si de indemanarea medicului. El trebuie sa respecte anatomia naturala a chipului, altfel pot rasari niste obraji sau niste buze foarte umflate. Nicio grija: efectele dispar in timp, caci AH este resorbabil.
Cat dureaza efectele?
Evident, daca spunem resorbabil se intelege ca efectele nu sunt durabile. Insa, in functie de tipul AH, tipul pielii si igiena de viata (fumatul si expunerea la soare reduc eficacitatea tratamentului), efectul injectiilor dureaza intre 6-12 luni.
Gelurile fine cu AH utilizate pentru ridurile de pe conturul buzelor au tendinta sa se elimine mai repede decat gelurile mai groase injectate in zone dificile, precum sunt santurile naso-labiale.
Si zona are importanta: efectul este mai putin durabil la nivelul buzelor, care se misca in continuu si sunt puternic vascularizate.
Creme antirid cu acid hialuronic
Pentru femeile cu frica de ace s-au inventat si cremele cu AH. Iata ce-ti recomandam:
Lancaster - Differently: o linie de produse pentru pielea matura, cu efect antirid si creator de volum.
Roc - Retin-Ox Rides Filler: o crema care asociaza retinolul cu AH in scopul de a invinge ridurile instantaneu.
Bioderma - Hydrabio: un ser hidratant pe baza de glicerina si AH.
Dermoline Hydric: un supliment alimentar "nutricosmetic", sub forma de pilule, ce contine AH (56%) de origine naturala, destinat fetei si buzelor.
Alte articole despre