De ce cascam? Un mister al corpului uman care are legatura cu creierul

De ce cascam? Un mister al corpului uman care are legatura cu creierul
  calendar_month   update 13 Dec 2013, ora: 14:01      
De cele mai multe ori asociem cascatul cu plictiseala sau starea de somnolenta, insa cercetatorii au descoperit ca este un fenomen benefic pentru sanatate. Ne ajuta sa ne racorim creierul.

Cercetatorii de la Universitatea Princeton au descoperit ca acest fenomen regleaza temperatura creierului si previne supraincalzirea. Cascatul racoreste creierul, in timpul procesului, aerul cald fiind inlocuit cu un aer mai rece.

Ce este cascatul

Cascatul este o actiune involuntara si uneori contagioasa, care nu este inca inteleasa pe deplin de catre cercetatori. Se par insa ca oamenii casca inca din stadiul de fetus, de la 11 saptamani.

Cascatul apare de obicei atunci cand suntem plictisiti sau obositi, iar respiratia este sacadata. Acest lucru inseamna ca organismul nostru primeste mai putin oxigen, iar cascatul ne ajuta sa oxigenam sangele.

Cascatul racoreste creierul

Creierul uman este precum un computer, sunt de parere specialistii. Pentru a functiona cat mai eficient are nevoie de aer rece. Atunci cand nu primeste suficient aer, creierul incearca sa gaseasca noi modalitati de procurare a aerului.

Cascatul opereaza precum precum o fereastra termala, care ajuta la oxigenarea creierului. Chiar si atunci cand temperatura exterioara depaseste temperatura corpului uman, in timpul procesului de cascat creierul primeste aer proaspat.

Cascatul actioneaza si ca un energizant general al organismului, avand efecte similare unei cesti de cafea. Ofera astfel energie pentru intreaga zi.

Cascatul oxigeneaza organismul

Cascatul ne ajuta sa eliminam aerul prost din organism, pe care il inlocuieste cu aer proaspat. Acest proces natural mareste nivelul de oxigen din sange si il scade pe cel de dioxid de carbon.

Aceasta teorie explica si de ce cascam mai mult atunci cand suntem in grupuri mai mari. Grupurile mai mari de oameni produc mai mult dioxid de carbon, iar organismul incearca sa il inlocuiasca cu aer curat. Se produce astfel cascatul, modul natural al organismului de a -si suplini cantitatea de oxigen.

Cascatul si somnul

Cascatul este in stransa legatura si cu somnul, deoarece cascam mult mai frecvent inainte si dupa ce dormim. Unul dintre scopurile cascatului este sa ne tina treji. Cascatul nu ne face insa mai vigilenti si nici nu induce somnul.

Oboseala si lipsa somnului maresc temperatura creierului, astfel ca acest proces natural apare in special in aceste momente. Cascatul ajuta insa si la adaptarea creierului la anumite stari, precum tranzitia de la starea de somnolenta la cea de trezire.

Cascatul reflecta insa si un mecanism al creierului prin care se mentine atentia si puterea de concentrare. Cercetatorii spun ca acest fenomen nu trebuie privit cu suspiciune, fiind un proces benefic pentru organism.

Cascatul si temperatura corpului

Cascatul ajuta la oxigenarea creierului si la reducerea temperaturii, insa efectul este de scurta durata. Imediat dupa ce terminam de cascat, corpul revine la temperatura initiala. Cu toate acestea, cascatul ajuta la oxigenarea creierului.

Recomandari