Muzica te mentine tanar

Muzica te mentine tanar
  calendar_month        
Persoanele care stiu sa cante la un instrument se mentin tinere, spune un studiu recent.

Cercetatorii au descoperit ca muzicienii cu varste cuprinse intre 45 si 65 ani au memoria si auzul mai bune decat cei fara educatie muzicala.

In timp ce un studiu in curs de desfasurare a scos la iveala faptul ca studentii cu educatie muzicala au note mai bune la scoala fata de cei nepasionati de muzica, un studiu nou a descoperit si ca educatia muzicala amana unele efecte ale imbatranirii.

Unul dintre autorii acestui studiu, Nina Kraus, director la Auditory Neuroscience Laboratory al Universitatii Northwestern din SUA, a declarat:

"Educatia muzicala pe tot parcursul vietii pare a conferi avantaje in cel putin doua functii importante ce se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta - memoria si auzul.

Scaderea auzului in timp este un impediment care poate duce la izolare sociala si depresie."

Pentru a afla de ce, cercetatorii au testat 18 muzicieni si 19 non-muzicieni, in varsta de 45 pana la 65 ani, pentru auz si memorie.

Muzicienii care au inceput sa cante la un instrument de la varsta de noua ani sau mai devreme si au cantat la un instrument in mod constant de-a lungul vietii lor au invins grupul de non-muzicieni, in toate domeniile conexe auzului si memoriei, cu exceptia memoriei vizuale, unde ambele grupuri au demonstrat capacitati aproape identice.

Amplificarea neurala care se observa la indivizii cu educatie muzicala nu inseamna doar un volum al auzului mai bun, ci si un auz mai fin.

Muzica dezvolta capacitatea de a extrage stiluri relevante, inclusiv pe cel al propriului instrument, armonii si ritmuri.

Experienta muzicala consolideaza elementele care combat problemele legate de comunicare pe masura ce se inainteaza in varsta.

Autor: Nuage

Recomandari