10 fobii fascinante

10 fobii fascinante
  calendar_month        
In afara fobiilor comune, cum sunt frica de inaltime, paianjenii sau vorbitul in public, mai exista si cazuri rare de oameni cu fobii neobisnuite. De la fobia de singuratate pana la fobia de amintiri, descopera care sunt cele mai fascinante frici ale omului!

Panfobia - frica de orice

O singura fobie este destul de incapacitanta, dar cel putin daca fobia priveste un singur lucru - caini sau serpi, de exemplu - macar incerci sa-l eviti si poti sa traiesti relativ linistit. Dar pentru cei ce sufera de panfobie (sau pantofobie), nu exista nicio scapare. Pacientii experimenteaza o stare de anxietate permanenta, petrecandu-si viata fiindu-le frica de orice.

Deipnofobia - frica de cina festiva

Toata lumea e un pic anxioasa inaintea unei seri in oras. Cine va veni? Cu cine vei vorbi? Despre ce veti vorbi? Insa cei care sufera de depnofobie au o teama irationala de cina si de conversatiile la cina.

Mnemofobia - frica de amintiri

Viata este plina de zile bune si rele, rezultand un amestec de amintiri. Majoritatea oamenilor invata sa treaca peste experientele neplacute si chiar sa invete din ele, dar nu si cei care sufera de mnemofobie! Acestia se tem de toate amintirile, fie ele pozitive sau negative.

Autofobia - frica de singuratate

Autofobia este teama morbida si persistenta de singuratate. Cei care sufera de aceasta fobie se ingrijoreaza daca li se pare ca sunt ignorati sau nu sunt iubiti. In unele cazuri, fobia este dusa la extrem, iar bolnavul dezvolta o frica irationala de propria persoana.

Nomofobia - frica de a fi in afara retelei telefonice

Recunoaste, parca si tie ti-e frica de aceasta situatie! O fobie a erei moderne, nomofobia afecteaza se pare 50% dintre utilizatorii de telefoane mobile britanice. Daca nu gasesc semnal, isi pierd telefonul sau raman fara baterie, nomofobii intra in panica.

Allodoxafobia - frica de pareri

Se spune ca exista 3 lucruri despre care nu se vorbeste in conversatiile politicoase: politica, religie si bani. Dar allodoxafobii nu vor sa vorbeasca despre niciun subiect controversat, fobie provocata probabil de frica de a-si spune parerile. Ei se tem de confruntari si argumente.

Sesquipedalofobia - frica de cuvinte lungi

Aceasta fobie este cu adevarat bizara: bolnavii nu pot nici macar sa rosteasca numele propriei lor fobii fara sa intre in panica. Cuvintele lungi declanseaza panica in inimile lor.

Fobofobia - frica de fobii

Toate fobiile sunt incapacitante si teribile. Ele provoaca panica, anxietate, depresie si alte manifestari ale fricii. Avand in vedere aceste lucruri, nu e de mirare ca a aparut si fobia de fobii.

Optofobia - frica de a deschide ochii

Cand un copil se naste, unul dintre primele lucruri pe care le face e sa deschida ochii. Tot asta fac oamenii in fiecare dimineata, de aceea fobia este extrem de incapacitanta pentru cei care sunt afectati de ea.

Arahibutirofobia - frica de lipire a untului de arahide de cerul gurii

In ultimii ani, alergiile la alune au devenit o problema serioasa. Poate aceasta sensibilizare explica fobia de lipire a untului de arahide de cerul gurii. Imi amintesc de o fobie foarte asemanatoare pe care o aveam cand eram mica: frica de lipire a laptelui praf de cerul gurii.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Muzica
  • person

    "zambeste,maine va fi poate mai rau !"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right