Fericirea: o experienta care se simte diferit in functie de varsta

Fericirea: o experienta care se simte diferit in functie de varsta
  calendar_month        
Fericirea , o traire la care aspiram cu totii si pe care o uram persoanelor dragi la fiecare aniversare, este o experienta care se simte diferit in functie de varsta.

Un studiu stiintific recent face o distinctie clara intre felul in care percep oamenii aceasta stare de beatitudine atunci cand sunt bebelusi, adulti si in cele din urma, batrani.

Tineri vs Batrani

Pentru aproximativ 60% dintre tineri fericirea este confundata cu entuziasmul, considera initiatorii studiului. Adultii nu pot identifica bucuria altfel decat in raport cu o excitatie mentala, iar copiii nici macar nu disting cele doua stari.

In contrast, pe masura ce imbatranim, 80% dintre noi ne simtim fericiti atunci cand suntem impliniti, multumiti in interior. Acest lucru evidentiaza cel putin doua tipuri de fericire, in favoarea zicalei "fericirea este relativa".

Profesoara Universitatii din Pennsylvania, Cassie Mogilner, cea care a efectuat cercetarea in randul mai multor grupuri de persoane cu varste diferite, sustine ca oamenii aflati in a doua parte a vietii asociaza fericirea cu o pace intrinseca.

Diferenta dintre cele doua moduri de a interpreta acest sentiment complex din vine din gradul diferit de importanta pe care il dam viitorului in comparatie cu prezentul.

Oamenii mai tineri sunt mai interesati de viitor si sunt motivati de anumite idealuri la care viseaza, pe cand persoanele de varsta a doua valorizeaza mai degraba prezentul, fericirea lor constand intr-un sentiment de satisfactie fata de ceea ce au realizat de-a lungul vietii.

Cum sa ne simtim fericiti

Mogilner precizeaza totusi ca studiul sau nu demonstreaza neaparat relatia dintre varsta si nivelul de fericire resimtit de oameni, insa indentifica relatia dintre etate si insemnatatea fericirii. Cand doua persoane de 20 de ani si de 60 de ani se declara fericite, ele se refera la doua satisfactii total diferite.

Profesorul Mogilner a condus de-a lungul timpului cinci studii care au vizat grupuri diferite de indivizi, formate separat din adolescenti, tineri de 20 de ani, tineri de 30 de ani, adulti de 40 si 50 de ani.

Echipa de cercetatori a folosit un program computerizat complex pentru a efectua o analiza a continutului postat pe bloguri de toti subiectii. Softul a pus in legatura toate cuvintele asociate cu termenii "fericire", "bucurie" si celelalte exprimari din acelasi camp semantic.

In plus, studiul a presupus si efectuarea unui sondaj de masurare a conceptiei pe care participantii o au asupra fericirii, raspunsurile fiind acordate pe un fundal sonor calm sau energic.

Voluntarii au fost intrebati pe ce tip de rasfat si-ar cheltui banii, variantele fiind de fapt coduri pentru optiuni bazate pe entuziasm vs calmitate: un joc Nintendo Wii sau uleiuri esentiale pentru o baie cu spuma.

Rezultatele intaresc ideea ca este important sa luam in considerare lucrurile care ne dau trairi pozitive, astfel incat sa ne putem imbunatati stilul de viata.

In acelasi timp, este necesar sa tinem cont de varsta noastra atunci cand ne analizam gradul de fericire si sa nu confundam acest sentiment cu alte trairi adiacente. Cunoasterea de sine este cheia experimentarii fericirii, indiferent de perioada vietii in care ne aflam.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Zodiac zilnic 2009 pentru Gemeni
  • person

    "iata cel mai nou zodiac pentru toate zodiile!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right