Mirosurile ne afecteaza visele

Mirosurile ne afecteaza visele
  calendar_month        
Mirosurile adulmecate inainte de culcare afecteaza felul in care percepem visele, spune un nou studiu german.

Ai adormit vreodata cu televizorul aprins si ai visat ca faceai parte din show? Sau ai adormit dupa o cearta puternica intre iubiti si ai visat ca erai urmarita?

Oamenii de stiinta stiu de multa vreme ca exista o legatura intre vise, pe de o parte, sunete si senzatii, de cealalalta parte.

Oua stricate = Cosmaruri?

Cercetatorii de la Spitalul Universitar Mannheim au facut un experiment in cursul caruia au imprastiat diferite mirosuri pe la nasurile a 15 femei adormite (experimentul s-a facut pe femei deoarece este demonstrat ca nasurile femeilor sunt mai sensibile decat cele ale barbatilor).

In timpul somnului REM, faza de somn in care se produc visele, fiecare femeie a fost testata de 3 ori: o data cu fenil-etanol (miros de trandafiri), o data cu hidrogen sulfurat (miros de oua stricate) si inca o data cu un miros neutru. La un minut dupa ce au fost expuse mirosurilor, femeile au fost trezite si intervievate in legatura cu visele lor.

Concluzii curioase

Femeile nu au raportat neaparat vise urate sau frumoase, niciuna nu a avut cosmaruri sau vise cu George Clooney, insa mirosurile au influentat felul in care ele percepeau acele vise.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care mirosisera o aroma placuta au raportat vise frumoase, iar cele care mirosisera ceva neplacut au raportat vise asemenea.

Desi mirosurile nu au alterat continutul viselor, ele au afectat totusi felul in care femeile au perceput visele.

Asadar, daca te confrunti adesea cu vise urate, poate ar fi o idee buna sa cauti prin casa vinovatii care-ti saboteaza somnul. Ar fi o scuza buna pentru a rontai cativa biscuiti cu ciocolata inainte de culcare!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

inceput...
  • person

    "astazi e o alta zi..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right