9 solutii impotriva uscaciunii vaginale

9 solutii impotriva uscaciunii vaginale
  calendar_month   update 20 Aug 2009, ora: 15:42      
Dureri, scaderea libidoului, deprimare: uscaciunea vaginala poate deveni un infern! Ea afecteaza in special femeile trecute de prima tinerete, dar nu numai! Stresul, stilul de viata nesanatos, viata sexuala neregulata pot fi factori declansatori ai acestei probleme. Iata 9 solutii simple si eficace pentru placerea ta!

1. Prelungeste preludiul

In timpul preludiului, creierul trimite semnale catre organism, care incepe sa secrete, la nivelul peretilor vaginali, o substanta lubrifianta. Problema e ca intervalul intre acest semnal si aparitia lubrifierii creste odata cu inaintarea in varsta. Practicile sexuale de tipul masturbarii sau cunnilingus-ului amelioreaza lubrifierea.

2. Regularitatea raporturilor sexuale

Regularitatea raporturilor sexuale mareste eficacitatea lubrifierii. De ce? Deoarece lichidul seminal masculin este bogat in prostaglandine (substante grase), proteine si vitamine, hranind astfel si calmand mucoasele feminine. Nu exista o regularitate ideala a raporturilor sexuale.

3. Evita stresul

Femeile care sufera de uscaciune vaginala se streseaza in plus inainte de actul sexual. Asadar, in afara stresului cotidian, se adauga si acest stres suplimentar. Frica de durere blocheaza procesul de excitatie sexuala. In consecinta, peretii vaginali nu se lubrifica bine si penetrarea devine dureroasa. Nu te grabi si nu culpabiliza!

4. Tratamente

Daca esti la menopauza, poti lua un tratament substitutiv al menopauzei. Care este bogat in estrogeni si actioneaza foarte bine impotriva uscaciunii vaginale. Insa efectele acestor tratamente nu sunt inca elucidate pe deplin, si sunt banuite ca ar duce la cresterea riscului de cancer si accidente vasculare.

5. Igiena intima : cu blandete!

Nu se recomanda mai mult de doua toaletari intime pe zi, deoarece risti sa perturbi echilibrul florei vaginale. Foloseste sapun cu pH neutru (7) si renunta la dusurile vaginale. Potrivit unui studiu american publicat in 2002, aceasta practica ar favoriza disparitia bacteriilor (lactobacili) ce protejeaza flora vaginala de agresiunile microbiene. Un ultim sfat: nu aplica parfumuri sau deodorante in zona intima (evita servetelele intime parfumate).

6. Lubrifiantii eficace

In cursul actului sexual, sunt indicate gelurile lubrifiante. Nu folosi lubrifianti pe baza de vaselina sau ulei: acestia sunt agenti iritanti pentru mucoase si maresc porozitatea prezervativelor. Prefera produsele pe baza de apa si silicon, care, gratie acidului hialuronic, glicerolului si vitaminei PP continute, lubrifiaza si hidrateaza vaginul. Femeia la menopauza trebuie sa utilizeze aceste geluri zilnic.

7. Atentie la medicamente

Unele medicamente favorizeaza uscaciunea vaginala. De exemplu, unele antihipertensive, antidepresive si antihistaminice pot usca secretiile. Citeste prospectele medicamentelor si consulta medicul.

8. Solutiile fito

Soia, salvia, inul, hameiul: toate aceste plante pot fi prescrise in caz de uscaciune vaginala. Ele sunt bogate in fitoestrogeni, substante hormonale ce activeaza lubrifierea vaginului. Atentie: fitoestrogenii sunt contraindicati in unele cazuri. Cere parerea medicului!

9. Remediile homeopate

Homeopatia este alternativa terapeutica in caz de uscaciune vaginala si vulvara. Medicamentele prescrise cel mai adesea sunt: Folliculinum (5 CH); Bryonia (5 CH) si Aluminia (5 CH) indicate in uscaciunea vaginala jenanta; Natrum muriaticum (5 CH) util in caz de fisurari vaginale. Tratamentul homeopat se poate lua pana la ameliorarea simptomelor.



Recomandari