6 comportamente daunatoare sanatatii

6 comportamente daunatoare sanatatii
  calendar_month        
Personalitatile noastre fac mai mult decat sa ne delimiteze cercurile sociale. Temperamentul poate avea un impact destul de puternic si asupra sanatatii noastre.

"Ideea ca anumite comportamente si personalitati pot influenta sanatatea, se vehiculeaza de foarte mult timp. In acest moment putem sa explicam exact ce fac fiecare in parte", declara Stephen Boyle de la Universitatea Duke Medical Center din Nordul Carolinei.

De la cei cu un temperament domol pana la cei foarte impulsivi, factorii mentali au legaturi stranse cu sanatatea fizica. Asa ca in timp ce o persona nevrotica isi poate distruge sanatatea mult mai repede ca altii, nu fiecare tip de caracter ucide. Unele comportamente pot chiar lungi viata unui om.

Cinismul

Cinicii care tind sa devina suspiciosi si neincrezatori in altii, o trasatura de comportament pe care specialistii o numesc ostilitate, pot dezvolta mult mai usor boli de inima, lucru dovedit.

Intr-un studiu efectuat pe mai mult de 300 de veterani ai razboiului din Vietnam, care erau sanatosi la inceputul studiului, Boyle a descoperit ca cei care au punctat cel mai mult la capitolul ostilitate, erau cu 25 de procente mai predispusi sa dezvolte o boala de inima.

Boyle si colegii sai cred ca persoanele ostile pot fi mai stresate, acest lucru conducand la cresterea nivelului proteinei C3, de care se stie ca poate produce diferite boli, printre care se numara si diabetul. De fapt, participantii la studiu care au fost catalogati drept cinici au avut, de asemenea, un nivel crescut al proteinei C3, restul avand un nivel normal.

Lipsa de interes

Un studiu in care au fost implicate aproximativ 1200 de persoane in varsta, care nu sufereau de dementa la inceputul studiului, a dovedit ca peste 50% dintre cei care aveau inca un scop in viata, nu vor deceda pana la sfarsitul studiului, avand in vedere ca acesta s-a realizat pe o perioada de cinci ani.
Rezultatele, publicate pe 15 iunie, au aratat ca persoanele care inca traiesc cu un scop si asa au trait toata viata, au sansa sa dezvolte un alt fel de hormoni de stres, un sistem imunitar imbunatatit si o inima mai buna. Cercetatorii au fost insa rezervati in privinta acuratetii studiului, precizand ca este nevoie de mai multa cercetare in acest domeniu.

Depresia si nervozitatea

Persoanele care sunt constant ingrijorate si au o stare de depresia sau anxietate mor mai repede decat persoanele calme. Un studiu recent publicat, realizat pe 1800 de barbati, timp de 30 de ani, a aratat ca nervozitatea duce la vicii, precum fumatul. "O tigara potoleste anxietatea", declara seful studiului, Daniel Mroczek, insa pe termen lung devine o povara.

Lipsa de autocontrol

Ati intarziat la intalnire? Nu puteti sa va tineti biroul organizat? Nu aveti autocontrol? Aceste aparent mici defecte pot avea un efect negativ asupra sanatatii.
Un raport in care au fost cuprinse peste 20 de studii si 9000 de participanti a demonstrat ca oamenii constiinciosi, organizati si disciplinati, traiesc cu 2 pana la 4 ani mai mult decat cei impulsivi. Rezultatul a fost obtinut in mare parte din pricina faptului ca oamenii care se pot autocontrola usor si duc vieti organizate, au sanse mult mai mici sa se apuce de fumat sau de alcool si pot trece printr-o viata fara prea mult stres. Studiul a fost publicat in anul 2008 in revista Health Psychology.

Anxietatea

Un studiu realizat pentru descoperirea cauzelor de dementa, la care au participat 500 de batrani, pe parcursul a cinci ani, a demonstrat ca riscul aparitiei dementei este 50% mai scazut pentru subiectii calmi, comparativ cu cei care sufereau de anxietate.

Stresul

Numeroase studii au demonstrat ca stresul prelungit poate sa fie mortal, iar daca nu te ucide, stresul de la munca iti poate provoca boli grave de inima, slabirea sistemului imunitar impotriva virusilor si o crestere semnificativa a presiunii arteriale.

Un studiu realizat pe 700 de muncitori israelieni a aratat ca cei care sufereau de o stare puternica de stres erau de doua ori mai predispusi sa dezvolte diabetul de tipul 2, care consta in imunizarea organismului impotriva insulinei.
Recomandari