7 factori de stres care iti afecteaza sanatatea mai mult decat iti imaginezi

7 factori de stres care iti afecteaza sanatatea mai mult decat iti imaginezi
  calendar_month        
Lipsa de timp si certurile sunt factori de stres majori, dar stresul ce are un efect asupra sanatatii tale poate fi cauzat si de inconveniente mult mai mici. Descopera 7 factori de stres care iti afecteaza sanatatea mai mult decat iti imaginezi.

Atitudinea pozitiva si somnul de calitate sunt cele mai importante arme impotriva efectelor pe care stresul pe poate avea asupra sanatatii tale. Afla ce factori de stres te pot influenta cel mai mult de-a lungul zilei, pentru a-i combate cu succes.

Zgomotele de fond permanente

Corpul uman se poate obisnui in timp cu zgomotul unui ceas cu pendula sau cu zumzetul constant al unui televizor sau radio in surdina. Obisnuinta nu elimina insa efectele acestor zgomote. Stresul cronic, provocat de factori de stres slabi dar constanti, are cele mai grave efecte asupra sanatatii. Cand esti stresata si nu stii de ce, poti apela mai usor la recompense culinare, care te ingrasa si te predispun bolilor asociate kilogramelor in plus.

Gadgeturile utilizate constant

Gadgeturile utilizate zilnic, de la computer la smartphone, pot contribui semnificativ la nivelul de stres. Sigur ca nu poti ignora apelurile sau SMS-urile importante, dar asigura-te ca gadgeturile nu te deranjeaza in mod constant cu notificari mai putin importante, ca cele din retelele sociale. Acorda-ti linistea necesara fara sa renunti la timpul de distractie pentru a reduce stresul.

Managerierea bugetului

Grijile financiare nu-i afecteaza doar pe cei care cheltuiesc exact cat castiga in fiecare luna. Stresul provocat de managerierea bugetului, fie personal, fie pentru intreaga familie, te poate afecta de fiecare data cand cheltuiesti bani. Pentru a reduce acest tip de stres, pune deoparte inca 2-3% din veniturile lunare pentru momente in care vrei sa te rasfeti si sa nu te mai gandesti la bani, alaturi de economiile pe termen lung.

Grijile despre sanatate

Cand suferi un disconfort fizic, apeleaza la medic, nu la internet. Internetul poate fi o sursa foarte pretioasa de informatii, dar cand esti obosita si stresata, poti fi convinsa mai usor ca suferi de maladii grave. Pana sa ajungi la medic, te vei gandi la scenariul cel mai pesimist, iar acest lucru contribuie puternic la stresul zilnic.

Discutarea problemelor in exces

De multe ori, cand iti discuti problemele cu un apropiat te simti usurata. La fel de des, situatia poate fi complet inversa: cu cat discuti mai mult despre probleme, cu atat le mentii mai mult in atentia ta. Incearca sa treci cat mai repede peste certuri si neintelegeri. Nu le lasa sa devina o parte din gandurile tale zilnice, deoarece tot ce obtii este o crestere a nivelului de stres.

Concedierea colegilor de serviciu

Disponibilizarile iti pot creste stresul chiar atunci cand nu te afecteaza personal. Atunci cand unii colegi de serviciu sunt concediati pentru reducerea cheltuielilor, gandul ca tu urmezi poate fi dificil de depasit. Discuta cu seful despre stabilitatea locului tau de munca. In cele mai multe cazuri informatiile pe care le primesti direct, nu prin zvonuri, te pot linisti.

Sofatul

Stresul cauzat de sofat continua mult timp dupa ce ai scos cheia din contact. Soferii sunt de multe ori chiar mai agresivi cu femeile la volan decat cu alti barbati in trafic. Organizeaza-ti mai bine timpul astfel incat sa ajungi mai repede la destinatie cand conduci. Daca intarzii in mod constant, stresul poate avea efecte puternice asupra sanatatii tale.Autor: Iulia Anghel

Recomandari