De ce creierul tau adoarme cand esti treaza?

De ce creierul tau adoarme cand esti treaza?
  calendar_month        
Ai fost vreodata cu mintea atat de absenta incat sa torni suc de portocale in cereale in loc de lapte? Da vina pe creierul tau adormit!

Cercetatorii au aratat ca neuronii iau cateva momente scurte de pauza cand suntem obositi, chiar daca restul creierului este treaz.


Ei cred ca fenomenul poate explica de ce facem greseli prostesti atunci cand suntem foarte obositi si de ce avem acele "momente senile", cand cautam ceva prin casa, dar uitam ce anume.

Cercetatorii SUA au studiat activitatea creierului soarecilor tinuti in stare de veghe pe timpul zilei - cand ei ar trebui sa doarma in mod normal.

Testele au aratat ca mici regiuni ale creierelor acestora dormeau, desi animalele erau treze si active.

Cu cat soarecii erau tinuti treji mai multa vreme, cu atat mai multi neuroni intrau in perioade scurte de somn.

Cercetatorii de la Universitatea Wisconsin-Madison au investigat apoi daca aceste perioade scurte de somn afectau concentrarea si dexteritatea soarecilor si au descoperit ca animalele obosite faceau mai multe greseli cand trebuiau sa ajunga la recompensele sub forma de pelete de zahar.

Cercetatorul Dr. Chiara Cirelli a declarat: "Aceasta activitate s-a intamplat doar in cativa neuroni. De exemplu, din cei 20 neuroni pe care i-am examinat intr-un experiment, 18 au stat treji."

"De la ceilalti doi am obtinut semne de somn - perioade scurte de activitate, alternand cu perioade de liniste."

Cercetatorii au tinut sa-i avertizeze in special pe soferi despre pericolul adormirii la volan, caci oboseala isi pune amprenta in felul sau subtil: "chiar dinainte sa simti oboseala, in creier exista semne ca ar trebui sa incetezi orice activitate care necesita atentie."

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

iubire
  • person

    "nu pot sa imi dau seama de ce a tebuit sa astept 30 de ani ca sa il intalnesc!!!unde a fost pana acu"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right