Relaxarea - procedeu psihoterapeutic

Relaxarea - procedeu psihoterapeutic
  calendar_month        
Una din tehnicile psihoterapeutice des folosita este relaxarea care urmareste realizarea unei decontractii musculare si nervoase, avand ca efect un repaus cat mai eficient, economisirea energiei fizice si psihice, cresterea rezistentei la stres a organismului si diminuarea efectelor negative ale stresului deja instalat.

Denumirea de relaxare este in general cunoscuta, dar de cele mai multe ori este folosita ca un sinonim al linistii, odihnei sau al starii de calm, deseori recomandarile medicale avand astfel de semnificatii.

Notiunea de relaxare vine de la cuvantui latin "relaxatio" (eliberare, destindere, usurare, liniste) si este o stare psihofiziologica nespecifica a organismului la care se ajunge prin proiectarea sistematica si constanta a unor exercitii speciale elaborate si destinate acestui scop si in conditii ambientale care sa favonzeze aparitia si mentinerea ei.

Desi are o vechime respectabila, relaxarea a fost redescoperita de lumea occidentala, dar mai ales de cea stiintifica, pe la inceputui secolului nostru.

Medicii si psihologii o aplicau la inceput destul de timid in tratamentul diferitelor afectiuni psihice si psihosomatice.

In urma cercetarilor efectuate asupra relaxarii, cat si a experientei clinice, s-a putut constata ca la persoanele sanatoase sau suferinde de unele maladii, practicarea pe o perioada mai indelungata a exercitiilor are efecte benefice.

La subiectii sanatosi s-a observat o imbunatatire a memoriei, o crestere a puterii de concentrare atenta, o mai mare flexibilitate a gandirii, a imbunatatirii, a capacitii de invatare, o stare psihologica de bine, disparitia unor stari tranzitorii de oboseala, un potential crescut de rezolvare a problemelor personale.

La persoanele cu diverse afectiuni, relaxarea, ca o modalitate terapeutica unica sau combinata cu alte procedee, s-a dovedit a fi eficace in ameliorarea sau chiar disparitia diferitelor stari de anxietate, insomnie, durere, migrena, hipertensiune arteriala, nervozitate.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Sete
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right