Sofrologia, tehnica ce alunga stresul!

Sofrologia, tehnica ce alunga stresul!
  calendar_month        
Sofrologia este o tehnica de relaxare utilizata in psihoterapie pentru dezvoltarea unei personalitati mai armonioase. In ce consta ea mai exact, prin ce se diferentiaza de yoga sau hipnoza si cand este utila - afla citind mai departe!

Armonizarea trupului si spiritului

Sofrologia este o tehnica de relaxare. Ea se inspira din autohipnoza, meditatie si yoga. Scopul ei: alungarea angoaselor si fricilor, pentru armonizarea trupului si spiritului. In practica, subiectul plonjeaza intr-o stare de constienta neobisnuita, de relaxare totala. Astfel, individul devine echilibrat emotional cu ajutorul exercitiilor fizice, mintale si respiratorii.

Intre Orient si Occident

Sofrologia a devenit o stiinta oficiala in 1960, cand a fost utilizata de Dr. Alfonso Caycedo, un neuropsihiatru columbian. La intersectia dintre tehnicile de relaxare orientale si cele de meditatie occidentale, sofrologia propune doua tipuri de tehnici:
Relaxarea dinamica: sunt exercitii imprumutate din budism, zen si yoga, executate in scopul relaxarii mintale, autocunoasterii corporale, stimularii creativitatii si intuitiei (prin lucrul asupra partii drepte a corpului). In general se lucreaza in grup.
Sofronizare: acest cuvant desemneaza exercitiile individuale practicate intre sofrolog si pacient.

Obiectivele sofrologiei
Alungarea fricilor, angoaselor, debarasarea de tensiuni.
Amortizarea problemelor cotidiene, in special a gandurilor parazite.
Dezvoltarea unei imagini pozitive de sine.
Imbunatatirea increderii in propria persoana si a motivatiei.
Dezvoltarea simtului realitatii obiective, adica inveti sa vezi lucrurile asa cum sunt.
Inveti sa te relaxezi prin tehnici dinamice.

In ce cazuri poti sa utilizezi sofrologia?

Sofrologia este folosita pentru tratarea durerilor, in special in cazul nasterilor, dar si pentru a alunga stresul, anxietatea. Ea este de asemenea utilizata pentru gestionarea emotiilor (furie, tristete), dar si in cazurile urmatoare:
depresie,
tulburari de somn,
pregatire pentru examene,
pregatire mintala pentru sportivi.

Sofrologie, hipnoza, yoga

Nu trebuie sa confunzi sofrologia cu hipnoza. Sofrologia este sustinuta de o filozofie, care este absenta in practica hipnozei. In plus, gradul de autonomie al pacientului este diferit. In sofrologie, pacientul invata metoda si apoi o poate folosi singur.

Sofrologia si yoga sunt tehnici diferite, deoarece yoga este in primul rand o disciplina religioasa, la fel ca si zenul japonez. In sofrologie nu ti se va cere sa te asezi in pozitia lotusului sau sa adopti posturi codificate.

Autor: Nuage

Recomandari