Viata in orasele mari iti afecteaza creierul

Viata in orasele mari iti afecteaza creierul
  calendar_month        
Aglomeratia, agitatia si zgomotul vietii de la oras ne fac sa fim cu nervii intinsi la maxim . De aceeasi parere sunt si cativa cercetatori germani care au descoperit ca locuitorii de la oras sunt mult mai stresati decat cei din mediul rural.

Cercetatorii au ajuns astfel la concluzia ca viata in mediul urban duce la boli mentale. Comparativ cu locuitorii din mediul urban, orasenii au un grad mai ridicat de anxietate si schimbari de stare.

Riscul de schizofrenie este mult mai ridicat in randul locuitorilor de la orase. Intre mediul in care traim si creier existao legatura foarte stransa. Astfel, in majoritatea cazurilor schizofrenia, exemplu, nu este o boala ereditara, ci una dobandita.

Orasele sunt aglomerari sociale, in care locuitorii sai trebuie sa fie in permanenta in garda. Este astfel mult mai usor pentru oraseni sa experimenteze situatii stresante, aflate la limita. Traiul intr-un mediu stresant altereaza in cele din urma creierul, care nu va mai putea face fata situatiilor stresante din viitor.

Sensibilitatea creierului lasa astfel loc afectiunilor mintale. Majoritatea oamenilor suspectau ca stresul zilnic este asociat cu mediul in care locuiesc, insa pana acum nu a fost dovedit in mod clar acest lucru.

Studiul realizat de cercetatorii germani a fost efectuat pe 16 tineri de la oras si 16 tineri din mediul rural. Inaitne de test, fiecare participant la test a fost monitorizat medical.

Au fost masurate tensiunea, ritmul cardiac si nivelul hormonilor de stres. In acest stadiu, nu au fost diferente mari intre locuitorii de la oras si cei din mediul rural.

In timpul testului, tinerii au fost introdusi intr-un aparat de scanare a creierului. Acestia trebuiau sa rezolve un test matematic, conceput ca un stres social. Fiecare raspuns corect era urmat de o intrebare si mai dificila. in mod eronat, fiecarui participant li s-a spus ca rezultatele au fost incredibil de proaste.

Participantii la studiu care proveneau din mediul urban au inregistrat activitati marite in doua regiuni ale creierului: in amigdala, care proceseaza emotiile si stresul, si in cortez, care regleaza activitatea amigdalei.

Astfel, locuitorii de la oras au amplificat in mod disproportionat raspunsurile la stresul social. Amigdala este un senzor de pericol al creierului si este legata de starile de anxietate si de depresie. Cortexul controleaza emotiile si relationarea la un mediu advers.

Studiul a fost repetat de doua ori, pe un numar mai mare de participanti. Rezultatele au fost aceleasi. Cercetatorii au analizat si factori precum varsta, educatia, venitul financiar, statul marital si personalitatea, insa rezultatele au fost aceleasi.

Cu cat orasul din care participantul la studiu provenea era mai mare cu atat amigdala era mai activata. Studiul a mai evidentiat si legatura intre stres si perioada traita la oras. Cei care erau nascuti la oras aveau o activitate a cortexului mult mai activata. Activitatea sustinuta a cortexului poate duce la maturitate la stres si probleme psihologice.

De asemenea, comunicarea dintre cortex si amigdala a fost mai putin eficienta in randul locuitorilor din mediul urban. Hiperactivitatea acestor doua zone ale creierului sta la baza bolilor psihice. Stresul locuitorilor din mediul urban este strans legat si de poluare, aglomeratie si factori sociali.

Autor:Mihaela Rotaru
Recomandari