Busuiocul: un aliat al sanatatii!

Busuiocul: un aliat al sanatatii!
  calendar_month   update 05 Ian 2010, ora: 16:34      
Planta aromata sfanta, folosita de Biserica Ortodoxa, si apreciata pentru calitatile sale culinare, dand un miros placut mancarurilor, busuiocul poseda si proprietati medicinale interesante.

Proprietati nutritionale

Folosit proaspat, busuiocul furnizeaza o cantitate buna de vitamina A si C, dar si de acid rosmarinic. Toate acestea sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, contribuind la sanatatea si starea de bine a organismului, ajutand in special pielea, ochii, vasele sangvine, muschii si oasele sa se mentina tinere.

De asemenea, busuiocul este o sursa excelenta de calciu si fosfor, minerale esentiale pentru buna dezvoltare a tesuturilor osoase, a dintilor, rinichilor, sistemului imunitar, ritumului cardiac si contractiilor musculare. Calciul din busuioc este util contra crampelor din membre, hipertensiunii si prevenirii cancerului de colon. Fosforul combate oboseala si stresul.

Uscat, busuiocul contine cantitati importante de vitamina K (anticoagulanta), vitamina necesara fabricarii proteinelor ce participa la coagularea sangelui. Insa aceasta vitamina joaca un rol important si in fortifierea oaselor.

Busuiocul, asemenea laptucilor, amelioreaza calitatea si cantitatea laptelui matern.

Proprietati medicinale

Busuiocul isi datoreaza mirosul agreabil unei substante aromatice numita camfor, ce este si un excelent antiseptic, digestiv, laxativ, sedativ si tonic. Pregatit in inhalatii, busuiocul degaja caile respiratorii si scade febra.

In gargara, el trateaza infectiile bucale. In cataplasma, frunzele sale proaspete si zdrobite ajuta contra mancarimilor, piscaturilor de insecte, iritatiilor produse de epilat, arsurilor solare, oboselii ochilor.

In infuzie sau decoct, frunzele si florile busuiocului (10-15 g la 1/2 litri apa) amelioreaza digestia, combat gazele intestinale, balonarile, refluxul acid, aerofagia, previne aparitia problemelor urinare, calmeaza durerile de gat, relaxeaza muschii obositi, calmeaza nervozitatea.

Daca nu ai chef sa prepari o infuzie, poti si sa mesteci o frunza verde de busuioc pentru a calma o indigestie pasagera.

In plus, mirosul busuiocului te va ajuta sa tii la distanta tantarii si mustele.

Nu uita ca busuiocul uraste sa fie gatit, pierzandu-si multe din calitatile aromatice si nutritionale dupa ce s-a uscat sau s-a fiert. Cumpara-l verde si adauga-l la mancaruri in ultimul moment.

Precautii

Busuiocul contine cantitati non-neglijabile de vitamina K. De aceea, persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante, trebuie sa fie atenti la consumul de busuioc. Este recomandat ca acesti pacienti sa ceara sfatul medicului pentru a cunoaste sursele alimentare de vitamina K astfel incat sa-si poata asigura un aport zilnic cat mai stabil.



Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Rochie Matilda Rosie
Shop Ele.rochevron_right