Cat de important este laptele pentru copii si adolescenti?

Cat de important este laptele pentru copii si adolescenti?
  calendar_month        
La nastere, oasele sugarului contin 30g calciu, cantitate furnizata integral de mama. In primele 4-6 luni, alimentatia bebelusului consta exclusiv in lapte (fie el matern sau formula), pentru ca apoi sa fie introduse branza si iaurtul.

Dupa varsta de un an, laptele trebuie sa ramana alimentul de baza al copilului, de preferat laptele integral, bogat in acizi grasi necesari dezvoltarii creierului si sistemului nervos.Iata care este consumul optim de lapte:

aA€¢ copii sub 10 ani aA€A" 2 pahare/zi
aA€¢ adolescenti sub 18 ani aA€A" 3 pahare/zi
aA€¢ adulti aA€A" 2 pahare/zi
aA€¢ seniori aA€A" 3 pahare/zi

Laptele si sistemul osos

Laptele, prin aportul de calciu, fosfor si proteine, este alimentul ideal pentru cresterea osoasa optima. Copiii care nu consuma suficiente produse lactate isi vor compromite soliditatea oaselor, care nu poate fi refacuta mai tarziu, chiar daca aportul de calciu va fi optim.

Cu alte cuvinte, deficitul de calciu din copilarie si adolescenta nu poate fi compensat ulterior. Din pacate, doar 10% dintre fete si 25% dintre baieti reusesc sa acopere prin alimentatie necesarul zilnic de calciu. De la 12 la 20 ani, necesarul zilnic de calciu variaza intre 1200-1500mg, insa aportul din alimentatie este de maxim 800-850mg/zi.

Consumul crescut de lapte si produse lactate in copilarie si adolescenta duce la o scadere cu 50% a riscului de fracturi osteoporotice de mai tarziu, masa minerala osoasa castigata la pubertate fiind apoi mentinuta si la varsta adulta.

aA€ABine crescut" inseamna hranit cu lapte!

Un aport mare de calciu la pubertate si adolescenta creste densitatea osoasa cu 58%, continutul mineral osos cu 23% si suprafata osoasa cu 15%.

Produsele lactate influenteaza nu numai densitatea osoasa, dar si talia osului, un aport de 1200-1500mg calciu/zi in perioada pubertatii ducand la un castig de 0,45% ca talie staturala. Efectul de crestere in inaltime nu se obtine folosind suplimentele farmaceutice cu calciu, doar fosfatul de calciu din lapte poate face oamenii mai inalti.

Fetele care beau mult lapte (3-4 pahare/zi) pot avea o crestere suplimentara in inaltime, de aproximativ 0,5-0,8cm/an, independent de factorii genetici.

52787.jpg

Pe masura ce copiii cresc, creste si necesarul zilnic de calciu, pubertatea si adolescenta fiind perioada in care se atinge masa osoasa maxima si se constituie capitalul osos pentru tot restul vietii. In realitate, asta e varsta critica la care nu se consuma suficient lapte, iar carenta de calciu e o regula!

Afla mai multe pe www.treipezi.ro.

Daca vrei sa afli mai multe despre Doza Zilnica de Lactate, intra in pagina DZL !

Autor: dr. Mihaela Bilic

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Igiena Intima si Profilaxie
  • person

    "preventie si profilaxie"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right