Mentine-ti sanatatea printr-un gatit corect

Mentine-ti sanatatea printr-un gatit corect
  calendar_month        
De indata ce obeservam cateva kilograme in plus ne apucam in disperare de diete, fara sa tinem cont de sanatatea organismului nostru sau macar de faptul ca majoritatea dietelor sunt gandite foarte restrictiv sau nu sunt gandite deloc.

Hai sa ne intoarcem in timp, pe vremea bunicilor nostri, astazi sanatosi, slabuti si in forma desi sunt trecuti de 70 de ani. Unde gresim noi si unde procedau ei corect?

Si de indata observam prima greseala: alegerea alimentelor. Bunica gatea din abundenta folosind bors. Foarte sanatos si foarte gustos. Insa borsul bunicii facut in casa, nu praful la plic pe care il folosesc eu acum sa acresc ciorba preferata.

Imi plac mancarurile facute cu zeama de legume sau zeama de carne. Insa in criza de timp sau in absenta carnii, arunc deseori in apa care fierbe cateva cuburi cu aroma de legume sau de diferite carnuri.

Gustul este acelasi. Efectul asupra organismului nostru insa, este devastator, caci sunt pline de E-uri cancerigene si substante care impiedica absorbtia nutrimentilor de catre organism.

Rezultatul? Kilograme in plus, probleme de digestie si in viitor, tulburari serioase care pot duce pana la cancer de colon.

Tin minte acum ani buni ca mi-a atras atentia un gust deosebit in una din "prajelile bunicii", rare de altfel, caci obisnuia doar sa caleasca putin ceapa, insa la insistentele mele, mai facea exceptii. Era un gust dulceag si tare, iar la intrebarile mele mi-a raspuns ca e ulei de rapita, mult mai sanatos decat cel de floarea soarelui.

Si avea mare dreptate, caci prajirea/calirea cepei sau a cartofilor pai in ulei de floarea soarelui, care este un ulei nerezistent la temperaturi inalte duce numai la neajunsuri, determinand aparitia compusilor neurotoxici, cum este acrilamida monomerica.

In copilarie, obisnuiam sa mananc des paine goala. Si totusi eram un copil mai degraba slabut decat acum, cand ma feresc cat pot de orice fel de paine. O alta greseala de alimentatie, caci painea in sine este sanatoasa.

Insa nu painea de acum. Ci painea de pe vremea bunicii, facuta din faina integrala, neagra, obtinuta la moara, din apa, sare si maia (faina de secara cu malai si drojdie). O paine sanatoasa, plina de substante nutritive, o paine care se mentinea proaspata zile intregi.

Nu mai vedem acest lucru la painea de azi. Care este ea frumoasa, alba, pufoasa si mirositoare, insa plina de afanatori, inalbitori, E-uri, emulgatori si conservanti.

Recomandari