Mustarul - medicament sau otrava?

Mustarul - medicament sau otrava?
  calendar_month   update 05 Feb 2010, ora: 16:17      
Mustarul este un condiment universal intalnit aproape in orice casa. Se gaseste din belsug in comert, sub diferite forme de prezentare si pentru toate gusturile.

Probabil traim cu impresia ca mustarul pe care il consumam acum are aceeasi compozitie cu mustarul de acum 20 de ani. Nu-i asa? Ei, raspunsul este, din pacate, nu, iar ceea ce este cel mai ingrijorator este faptul ca noi nu stim acest lucru.

Compozitia unui mustar de masa autentic este: apa, boabe de mustar (alb sau negru), condimente precum hreanul sau curcuma, otet natural de vin si miere naturala.

Insa nu va uitati dupa aceste ingrediente pe borcanele din comert, caci acestea contin: apa, boabe de mustar 23%, acidifianti (E330), zahar, sare, uleiuri vegetale, condimente, agenti de ingrosare (E 415, E 414), maltodextrina de porumb si coloranti (E 160).

Ei, nu mai pare atat de sanatos mustarul acum, nu-i asa? S-a renuntat la calitate in favoarea aspectului. S-a umplut de acidifianti, agenti de ingrosare si o multime de aditivi alimentari care nu numai ca nu sunt necesari din punct de vedere nutritional, dar ei si otravesc organismul.

Exista si varianta "din batrani" de preparare a mustarului in casa, cum s-ar zice. Nu are aspectul cremos al celui din borcane, insa este sanatos, gustos si non-toxic. Iata cum:

Se iau boabe de mustar (alb, daca vrem o pasta mai dulce si mai aromata, negru daca vrem putin picant si iute sau combinat, daca vrem mustar "de masa") si se macina cu ajutorul rasnitei, pana se transforma intr-o pulbere fina.

Faina de mustar astfel obtinuta se freaca cu ulei, ca la maioneza, la care se adauga putina apa si zeama de lamaie. Neavand conservanti si E-uri, avem un mustar sanatos si ecologic. Singurul sau impediment este ca nu poate fi pastrat mai mult timp, ci trebuie consumat imediat.

Din punct de vedere terapeutic, mustarul este o adevarata mina de sanatate:

-este laxativ, datorita prezentei mucilagiilor (1 lingurita de seminte de 2-3 ori pe zi, cu apa)
-este vomitiv (cel alb) - in cazul intoxicatiilor alimentare
-imbunatateste circulatia arteriala (combinat cu apa - ceai)
-este antiinflamator (in constipatii cronice, in reumatism, in mialgii sau chiar local, prin cataplasme cu mustar - 3-4 linguri de faina de mustar se amesteca cu apa calduta de 30 grade C)
-tratament contra racelii (baie generala cu un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru la o cada de apa fierbinte)
-trateaza eficient migrenele (cataplasma calduta cu pasta de mustar aplicata pe ceafa 15 minute)



Recomandari