22 de lucurui interesante pe care nu le stiai

22 de lucurui interesante pe care nu le stiai
  calendar_month        
Persii au fost primii care au vopsit ouale. Acestia foloseau oua colorate pentru a celebra primavara, incepand cu anul 3000 i. Hr. Macedonenii secolului 13 au fost primii crestini care au folosit ouale vopsite pentru a celebra Pastele, obicei raspandit apoi in toata Europa.

In orasul Tidikelt din desertul Saharei nu a plouat timp de 10 ani.

Cea mai abundenta ploaie intr-o singura zi a avut loc pe Insula Reunion din Oceanul Indian. Pe data de 15 Martie 1952 ploaia a atins 188 cm in 24 de ore.

Primul obiect creat de om care a facut inconjurul pamantului a fost Sputnik I, lansat in 1957.

Cea mai rece temperatura inregistrata vreodata pe Pamant a fost de -54 grade celsius, in Antarctica pe 24 august 1960.

Chiar si atunci cand toate moleculele dintr-o singura gura de aer au fost dispersate in mod egal in atmosfera pamantului, tot vor ramane una sau doua molecule pe care le vei inhala inapoi in plamani la fiecare respiratie. De fiecare data cand inspiri, inhalezi una sau doua molecule din aceleasi pe care le-ai inhalat atunci cand ai luat prima gura de aer la nastere.

Un cutremur in data de 16 decembrie 1811 a facut raul Mississippi sa curga invers.

Echipajul de pe Apollo 11, primii oameni care au pus piciorul pe luna, au aceleasi initiale cu primii oameni pe pamant: Armstrong, Adam Aldine, Abel Collins, Cain.

Numaratoarea inversa de la mijlocul noptii, in noaptea dintre ani, a fost folosita prima data in anul 1929 intr-un film mut german ititulat ?Die Frau I?m Monde? (Fetita de pe Luna).

De fiecare daca cand gravitatea lunii provoaca un flux de 3 metri la mare, toate continentele de pe pamant se ridica cu cel putin 2 m.

Dupa soare, cea mai apropiata stea de Pamant este la 25 000 000 000 0000 mile distanta.

Cele mai vechi opere de arta sunt desene ale animalelor gasite pe peretii pesterilor din Spania si Franta. Acestea au peste 18 000 ani vechime.

Prima periuta de dinti cu peri a fost creata in China, in 1948. Perii erau luati initial de la porci, iar mai tarziu de la cai. Periutele de nilon au fost inventate in 1938 de DuPont.

In anii 1800 chinezii erau de parere ca strangularea unui om era o pedeapsa mai putin severa decat taierea capului deoarece corpul nu era permanent desfigurat.

Primul premiu in bani intr-o cursa de cai a fost oferit de Richard I in 1195.

Cainii politisti au fost folositi pentru prima data in 1816 in Scotia.

Intr-o misiune in spatiu s-a descoperit ca o broasca poate sa vomite. Intai, broasca isi vomita stomacul, in asa fel incat ramane atarnat de gura. Apoi broasca isi foloseste membrele anterioare pentru a goli continutul acestuia, dupa care inghite stomacul la loc.

Motanul Felix este primul personaj de desene animate dupa care a fost facut un balon pentru parada.

Dr. Guillotin doar a propus crearea masinariei care ii poarta numele (care a fost respinsa de catre coroana) si nu a realizat niciodata un model functional. Prima masinarie a fost realizata de catre asistentul lui, ani mai tarziu. Cand masina a dobandit infamia in timpul Revolutiei Franceze, Dr. Guillotin a protestat impotriva folosirii ei si a continuat sa sustina ca masina a fost numita in mod nedrept dupa el, pana la moarte.

Sumerienii, care locuiau in Estul Mijlociu, au inventat roata in 3450 i. Hr.

Romanii au inventat prima inghetata. Ei au luat gheata, au adaugat arome, si apoi au lins-o.Revolutia Industriala in Europa a vazut prima inceputul poluarii aerului, care gradual a devenit o problema globala.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Frantura -14-
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right