Banii sau dragostea aduc fericirea?

Banii sau dragostea aduc fericirea?
  calendar_month        
Intreaba 10 oameni ce anume aduce fericirea si vei fi surpins sa afli cat de controversate sunt parerile lor. O parte dintre ei vor spune ca doar banii sunt cei care aduc fericirea, iar cealalta parte vor spune ca dimpotriva, te fac nefericit si ca doar dragostea este cea care o poate aduce.

Mai demult am citit un studiu al unor cercetatori germani, care contrazice cele doua afirmatii. Am sa incerc sa dau o definitie a fericirii, intr-un mod extrem de ingineresc, ca rezumat al analizei acelui raport:

Fericirea reprezinta suma tuturor obiectivelor pe care ti le propui si reusesti sa le indeplinesti.

Practic, ceea ce spun cercetatorii germani, fericirea nu are legatura nici cu dragostea, nici cu banii, este strans legata de ce anume iti propui in viata si reusesti sa faci. Simplu, daca nu reusesti sa faci ce iti propui, acestea pot conduce catre o stare de nefericire. Ma voi rezuma insa, la a discuta doar despre fericire, si nu despre nefericire, unde lucrurile nu cred ca mai pot fi tratate la fel de schematic ca in cazul fericirii.

Dar de unde vine ideea ca banii nu aduc fericirea?

Probabil din cele cateva exemple de oameni care au castigat bani si imediat dupa aceea au avut parte de accidente sau orice alte probleme de care nu ai cum sa te feresti in viata, lumea a inceput sa aiba aceasta idee gresita cum ca banii nu ar aduce fericirea.

Si eu cred si studiul amintit de mine confirma asta, fericirea nu este in directa legatura cu bani.

De unde vine ideea cu dragostea aduce fericerea?

Sa vrei sa te indragostesti, este cred un obiectiv pe care societatea ni-l transmite inca de la o varsta frageda sau poate ne este transmis ei el genetic ca si lupta pentru putere si o data ce ai reusit sa te indragostesti, desigur devii fericit. Iar ca lucrurile sa fie si mai roz, se pare ca atunci cand suntem indragostiti ne propunem si alt tip de obiective, mai putin pragmatice, care se pare ca sunt mai usor de realizat.

Exista oare o cale sigura catre fericire?

Greu de crezut, pentru ca de cand ne nastem societatea ne agata niste obiective bine stabilite, apoi in functie de mediul in care traim si cunostintele pe care le dobandim ne propunem alte obiective. Obiectivele noastre difera de la societate la societate si mai sunt influentate si de nivelul de cunostinte pe care il avem. Un vechi proverb chinez spunea: "Cu cat cunosti mai multe, cu atat vei fi mai nefericit", si asta pentru ca obiectivele tale vor fi mai greu de indeplinit.

Nu cred ca exista o solutie pentru a fi fericit, dar cu siguranta poti face unele lucruri in sensul asta. In primul rand este obligatoriu sa iti setezi mai bine obiectivele, apoi sa iti gasesti mici hobby-uri care o data indeplinite sa te ajute sa devii fericit.

Sunt curios sa aflu si parerea voastra despre eterna intrebare: "Ce ne aduce fericirea?"

Recomandari

Newsletter Ele.ro

SEARA
  • person

    "adevarul este in trecut, precum si in trecut este viitorul"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right