Istoria vaniliei

Istoria vaniliei
  calendar_month        
Iubitorii de inghetata s-au impartit in doua tabere: cei care iubesc inghetata de ciocolata si cei pe cea de vanilie. Desi aceste doua super cunoscute arome de inghetata arata si sunt diferite in esenta lor se aseamana mai mult decat va puteti imagina.

89432.jpg

Atata cacaua cat si vanilia se obtin din boabe. Ambele sunt native din Mexico si America Centrala. Ambele sunt folosite ca arome. De fapt, pentru multi ani aceste doua nici macar nu erau despartite erau folosite ambele in acelasi timp.


Cand cacaua a ajuns in Spania, vanilia a venit dupa ea. In forma de boabe vanilia este dulce iar cacaua putin mai amara.

Cei mai instariti din Spania se bucurau de ciocolata cu vanilie cu multi ani inainte de a aparea cafeaua si ceaiul. Secretul insa a ramas mult timp in Spania pana sa fie facut cunoscut si in Europa.
89433.jpg


Vanilia si ciocolata au ajuns cunoscute in Franta in 1660, cand Maria Theresa de Spania a ajuns in Franta cu personalul sau si a devenit sotia lui Louis XIV.

Noua regina se bucura de ciocolata sa cu vanilie pregatita de servitoarele ei in fiecare dimineata. Membrii curtii au socotit ciocolata si vanilia ceva imoral deoarece se credea ca sunt afrodisiace.

Abia in anul 1836, oamenii de stiinta au gasit o cale de a creste vanilia in afara Mexicului. Charles Morren, un botanist belgian a descoperit ca vanilia este polenizata doar de albina Melipone, specifica doar in Mexic.Planta nu poate fi polenizata natural in alta tara. Morren a gasit totusi o metoda artificiala de polenizare si in scurt timp vanilia se gasea pe toate posesiile coloniale din Franta.

Timp de 200 de ani vanilia a devenit una dintre aromele cele mai cunoscute din lume. Este folosita la bomboane, inghetata, prajituri sosuri si surprinzator..parfum.

Astazi ciocolata este si ea produsa sintetic. Este foarte posibil ca aromele pe care le gasiti in inghetata dumneavoastra sa nu aiba nici o treaba cu vanilia si ciocolata adevarata.

De aceea e bine ca de fiecare data cand cumparati un produs cu arome de vanilie sau ciocolata sa verificati eticheta cu ingrediente.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cum sa trecem peste o despartire
  • person

    ""risti si castigi""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right