Lectie de viata

Lectie de viata
  calendar_month        
La fiecare esec, indiferent de nivelul la care s-a produs acesta, cautam un argument pentru a merge mai departe. Fie ca te-a parasit iubitul, fie ca ai aflat ca te inseala, fie ca ai fost concediata sau ti s-a refuzat avansarea, subconstientul are modalitati proprii de-a se conserva si a gasi modalitati de a depasi evenimentul si a atenua consecintele. Idiferent de ce greseala ai facut, eul interior iti va gasi o motivatie pentru actiunile tale, nu te va lasa sa ai constiinta incarcata.

Repetarea unor afirmatii pozitive despre tine: sunt buna, sunt frumoasa, sunt destepata, merit ceva mai bun - te vor ajuta cu siguranta sa te aduni si sa te remotivezi. Dar ce faci cand nu posezi suficienta "stima de sine" si ai nevoie de validarea celorlalti?

Mutli oamenii isi formeaza parerea despre ei insisi prin comparatie cu parerea pe care o au ceilalti despre ei, si putini pot ajunge sa creada ca sunt grozavi, chiar daca ceilalti nu ii considera asa. Ne percepem pe noi insine prin ochii celorlalti, gen oglinda care reflecta o imagine, acesta este principiul comparatiei sociale. Si, mai mult sau mai putin, ramanem conditionati si de o validare exterioara a propriilor calitati.

In zadar te lupti, dupa o nedreptate, doar in mintea ta, sa restabilesti adevarul. In realitate, te lupti sa-ti amagesti ego-ul ranit. Sa-ti gasesti alinare pentru lipsa de atitudine, pentru privirea din pamant cu care ai ales sa raspunzi unei acuzatii, pentru umilinta cu care vei trai ulterior, pentru frustrarile care te vor insoti.

Analiza interioara e foarte necesara. Nimeni nu te trateaza altfel decat ii lasi impresia ca meriti a fi tratata. Tu alegi modul in care accepti sau nu un anumit tip de atitudine din partea celorlalti, tu alegi ce anume te poate afecta si in ce masura permiti unui eveniment sau unei persoane sa-ti dea viata peste cap. Tu alegi daca schimbi regulile jocului in favoarea ta si modul in care trasezi limite in relatiile cu ceilalti.

Exemple avem cu totii in viata zilnica: un sir de iubiri toxice cu partenei alesi inconstient pe acelasi calapod, care repeta acelasi tip de greseala, antrenandu-te in acelasi tipic defectuos de relatie; parinti posesivi care refuza ideea ca tu ai crescut si te trateaza ca atare; sefi "perfecti" care au de-a face doar cu oameni "defecti" care nu se ridica la nivelul de performanta cerut; prieteni care-si varsa mizeriile interioare la tine de parca ai fi pubela lor personala...si exemplele pot continua.

Acesta este motivul pentru care suferi cand cineva care-ti place nu te place, cand cineva a carui parere conteaza pentru tine nu da doi lei pe tine. Si vei simti durerea asta ori de cate ori vei fi invalidat de persona care pentru tine conteaza, vei trece de mai multe ori prin etapa asta dureroasa, pana vei invata lectia care trebuia de mult invatata. Te vei bloca la acel nivel de dependenta, fara a putea evolua, pana vei intelege ca in primul rand trebuie sa te placi tu.

Pentru a face saltul de la dependenta de ceilalti la independenta, este necesara o energie, o motivatie suficient de puternica sa actionezi precum un arc. Aduni frustrari din cauza lipsei de intelgere pe care o resimti de la cei pe care ii apreciezi, dar care nu te apreciaza la ranul lor, te incordezi, te ghemuiesti ca arcul, acumulezi o energie pe care apoi o folosesti pentru a te detensiona si a elibera frustrarile.

Acesta e momentul cheie, cand omul constientizeaza ca, daca nu se conecteaza la posibilitatea de s-si invata lectia va fi condamnat sa treaca repetitiv prin aceeasi situatie pana ia atitudine...Asadar, spune stop barbatilor egoisti, lipsti de responsabilitate si angajament, fara perspective! Spune stop copilului din tine care-si lasa parintii sa-i controleze viata si isi pun la indoiala alegerile! Spune stop sefilor submediocri care-ti rapesc munca si si-o asuma ca si cum ar fi a lor! Spune stop prietenilor formali care te secatuiesc de energie! Bucura-te de viata!

Recomandari