Mancaruri dezgustatoare ... chiar si pentru gurmanzi!

Mancaruri dezgustatoare ... chiar si pentru gurmanzi!
  calendar_month        
Gurmandul care calatoreste prin toata lumea stie cum sta treaba: pentru fiecare oras vizitat are un itinerar bine stabilit intrucat pentru a manca bine trebuie sa te adaptezi la bucataria locala si sa nu mananci spaghete la Paris sau briose la New York.

Aceasta filosofie poate insa avea si inconveniente: o stie cel mai bine Michael Palin, documentarist care in prefata sa la Good Food Guide, ghidul celor mai bune restaurante englezesti, povesteste momente dificile din calatoriile sale. Pentru ca deseori, nu atat gustul ne ingretoseaza, cat gandul la ceea ce mancam.

Si nu e necesar sa ne ducem foarte departe: in cadrul unei vizite oficiale la Helsinki, presedintele Chirac a etichetat bucataria locala drept cea mai proasta din lume, impreuna cu cea englezeasca, dand nastere la multe proteste si polemici.

Subiectul gastronomie apare si pe internet: exista zeci de forumuri unde se discuta despre cea mai proasta/ciudata mancare incercata vreodata, dar sa facem o lista cu cele mai dezgustatoare feluri culinare din lume ar fi imposibil pentru ca ceea ce e considerat gustos intr-o tara, poate fi scarbos pentru o tara vecina.

Sa facem deci o scurta calatorie in cautarea barierelor culturale ale gustului , urmarind experientele calatorilor on-line de-a lungul plimbarilor lor prin lume.

O experienta care poate lasa urme adanci in constiinta cuiva este accea ce a baga propria furculita intr-un animal viu. Exista insa cei ce sustin ca ?daca vietatea se misca atunci e buna?: gurmandul chinez va aprecia cu siguranta creierul de maimuta vie in timp ce in unele sate din indepartata Japonie, oaspetele de onoare va fi omagiat cu un fel de peste proaspat taiat, atat de proaspat incat continua sa miste pentru ca este inca viu, indata ce acesta incearca sa ia o inghititura.

Continuand meniul nostru ipotetic in jurul lumii, un mancacios va aprecia probabil pe post de aperitiv un vin cu soarece (China) sau un strop de tequila cu vierme (Mexic). Ca sa nu mai vorbim despre deliciosul vin de palmier din Peru! Aroma sa deriva din faptul ca acest vin tipic fermenteaza in saliva batranelor din sat.



Pentru a ne potoli foamea nimic mai bun decat un soricel de orez fript (Cambogia) sau furnici uriase prajite trase in ciocolata (Columbia).

Punctul forte? O supa din ochi de animale de lapte (Kirghistan) sau o farfurie cu larve de termite (Australia).

In final un desert delicios: caramel din scorpion (China) insotit de o ceasca de cafea Weasel, o cafea ale carei boabe sunt mestecate si regurgitate de nevastuici (Vietnam).

Cum digeram toata mancarea asta? Un paharel de vodka din scorpion (Rusia) ar putea sa ne ajute.

Recomandari