Martisorul, un simbol oferit barbatului!

Martisorul, un simbol oferit barbatului!
  calendar_month        
Putine persoane stiu ca in vremurile de demult, in foarte multe zone ale tarii, de 1 Martie, barbatii erau aceia care primeau simbolicul martisor, de la persoanele feminine din viata lor.

Odata cu prima zi de primavara, femeile impleteau snurul alb-rosu in jurul unui obiect cu semnificatie pentru ele si relatia lor si il ofereau in dar barbatului iubit.

Sau ofereau un obiect drag lor, alaturi de firul prins la pieptul barbatului.

In unele sate romanesti mai poate fi inca vazuta varianta primara. Cu firele albe si rosii (sau albe si negre) la rever, ei merg in padure si aduc ramuri tinere cu care impodobesc stalpii casei.

Martisorul oferit barbatilor este menit sa-i protejeze de deochi, de iele, de mumele padurii si de orice alt lucru rau, fata de care barbatul este vulnerabil.

La noi, sarbatoarea martisorului asa cum este ea marcata astazi este o inversare a traditiei, iar femeia este identificata inca o data cu natura care renaste.

Martisorul, acest simbol al primaverii, se poarta intotdeauna prins in partea stanga a pieptului, in dreptul inimii, pentru a intregi legatura sa cu iubirea si afectiunea.

In alte zone ale tarii simbolul de 1 Martie era oferit de catre copii persoanelor mai in varsta, ca o urare de sanatate, belsug, prosperitate si afectiune.

De asemenea, culorile folosite pentru realizarea snurului martisorului traditional erau alb si negru.

Negrul reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale si era legat de intunericul iernii. Iar albul, lumina clara a primaverii si puritatea sentimentelor.

Schimbarea negrului in rosu a fost determinata, conform legendei, de sacrificiul nurorii Dochiei, astfel, partea rosie din martisor reprezinta sacrificiul.

Autor: Diana Paunescu

Recomandari