Si azi ascundem banii ca bunicul?

Si azi ascundem banii ca bunicul?
  calendar_month        
"Bunicul isi ascundea banii de bunica in brau, avea acolo un locas stiut numai de el, sa isi ia si el cate una mica cand pleca prin sat cu treaba, iar bunica avea o gaura in camera de la strada, in spatele sifonierului si baga banii acolo de bunicul si cand se ducea sa se imbrace sa plece la oras, ii lua de acolo"

Am auzit multe povesti de genul acesta, nu neaparat de pe vremea lui "bunicul" ci chiar din timpurile noastre.

Bunic/tata/unchi(si la feminin), pentru a ascunde nevoile lor personale care nu cred ca le-ar fi interzise, apeleaza la astfel de tertipuri pentru a-si crea aceasta forma de independenta si pentru a fi siguri ca celalalt este la cheremul lor. Asta a tinut si tine mereu de educatie, asa au vazut ei/ele ca traiste "bine" cutare sau cutare. Dar de fapt este vorba doar de a crea impresia de independenta si control asupra celuilalt prin minciuna si furt, poate e prea mult spus furt, dar...


Am intalnit cupluri fiecare cu salariul lui, platind doar utilitatile in mod egal, familii care isi opresc fiecare cate ceva pentru mici cadouri celuilalt ca altfel nu ar mai fi surpriza daca ar lua banii din sertar, altii care "trag" sistematic din salariu ca nu are fluturas ca sa fie "verificat/a", altii care-si pun prietenii sa-i sune sa le ceara "datoria" de care a uitat sa spuna cand a facut-o, altii care invoca transportul pana la servicu, sau mai multe pachete de tigari, tot felul de prostii cu acelasi scop, acela de a se ascunde de celalalt.


De ce fac asta?

Probabil ca sa se scuze in fata constiintei lor, care e oricum patata, ii mint pe ceilalti si mai grav de atat, chiar pe ei.Dar cunosc multe cupluri care aduc toti bani acasa, care stau in acelasi loc in "sertar" care isi cumpara ce doresc fara a "da raportul" celuilalt si carora le este foarte bine asa. In astfel de familii nu exista discutii de genul "Unde s-au dus banii?", acestia nu au liste cu ce s-a cheltuit pentru a fi tras la raspundere tot cel care "intretine casa", nu se justifica fiecare bilet de autobuz sau fiecare covrigel cumparat.

Acestia au incredere unul in celalalt, se respecta reciproc si traiesc in liniste evitand discutiile aprinse si umilitoare, cel putin in privinta banilor. Oameni care prefera in loc sa minta, sa comunice direct si fara ascunzisuri.

Teama ii face sa minta?

Probabil incapacitatea fizica sau psihica sustinerii propriul punct de vedere ii determina pe acesti oameni sa apeleze la un lung sir de minciuni menite sa ascunda o realitate evidenta: lipsa de maturitate te poate face sa te simti ca un copil caruia ii e frica sa-i spuna mamei ca a cheltuit banii de sandvis.

Prin discutii oneste fiecare poate intelege ca celalalt are nevoie de anumite obiecte pentru care nu trebuie neaparat sa instiinteze special. Insa "dimensiunea" obiectului achizitionat care nu trebuie "raportat" depinde de fiecare. Aici cred ca intervin problemele cand incepe cineva sa ascunda, asta daca nu o face doar pentru a dovedii ca el/ea e seful sau pentru ca asa face si colegul si vecinul si bunicul.

O discutie calma de la primele incercari de a "evita" achizitionarea unui obiect, argumentarile si lipsa de rautate din partea celui care nu a participat la achizitionarea lui, conduc la rezolvarea acestor probleme.

De la a ascunde o suma mica de bani nu este decat un pas pana la achizitionarea ( cine is permite) unei case pentru amantele de mai incolo, pana la inceperea unei afaceri de care nu stie "ala/aia" de acasa, afaceri care iti aduce un castig substantial, pentru consumul personal sau, daca nu exista atata "putere" de cumparare, pana la comiterea unei alte fapte imoral sau ilegala (fata de familie) "platita" cu aceeasi bani ascunsi.
Cert este ca se practica asta din vechime si multi se ascund dupa acest paravan si asa isi motiveaza fapta, desi stiu ca nu exista scuze. Probabil ca daca nu ar primii acordul tacit al celor carora li se lauda cu fapta, daca acestia nu ar relata si ei alte locuri si conditii de ascuns banii si daca ar "sanctiona" fapta respectiva, ar exista mai multe sanse sa evoluam in gandire mai mult decat bunicul?

E bine si normal sa ai un "trecut", dar sa ne ascundem mereu dupa el ca sa ne justificam ilegalitatile, indiferent ce dimensiune au ele, doar ca asa facea si bunicul?

Oare in gandire noi nu ne mai despartim niciodata de trecut?

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Criza Mondiala
  • person

    "mai puternic"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right