Sustine-ti drepturile

history_edu redactia ele.ro calendar_month 25 Mai 2004, 15:03
Cu totii avem preferinte, nevoi, anumite opinii si sentimente. Pentru a simti ca suntem tratati corect trebuie sa nu le lasam calcate in picioare. Trebuie sa incercam cumva sa gasim calea de mijloc intre a fi slab, pasiv, vesnic auto-sacrificat si a fi ostil, arogant, nepasator la ceilalti.
Sa iti spui punctul de vedere intr-un mod convingator inseamna sa scapi de frica, pasivitate, timiditate. Inseamna sa nu crezi din start ca nimic nu poate fi facut in situatia data, sa suferi in tacere pentru ca ceilalti sa nu aiba vreo neplacere.
Trebuie sa fii capabila sa:
- ceri ceea ce crezi ca ti se cuvine si chiar favoruri. Sa iti invingi frica si parerea depreciativa pe care o ai despre tine care te impiedica sa spui ceea ce ti-ai dori.
- exprimi emotii precum plangeri, resentimente, critici, dezaprobare si sa refuzi cereri cu care nu esti de acord.
- exprimi sentimente precum mandrie, fericire, atractie pentru cineva. Sa stii sa faci si sa primesti complimente.
- pui sub semnul indoielii autoritatea astfel incat sa iti asumi o parte a responsabilitatii. Nici un sclav nu a fost vreodata responsabil.
- initiezi, conduci si termini o convorbire cu usurinta. Invata sa iti impartasesti sentimentele, opiniile si experientele prin care ai trecut.
- invata sa faci fata lucrurilor minore care te irita inainte de a deveni plina de resentimente si agresiune.
Cum atingi aceste obiective:
Vezi unde trebuie facute schimbari si capata incredere in drepturile tale. Unii oameni recunosc faptul ca se profita de ei si ca le este dificil sa spuna nu. Altii nu isi dau seama ca nu sunt capabili sa isi spuna punctul de vedere, dar se simt deprimati si neimpliniti, se plang de munca lor, dar in acelasi timp traiesc cu impresia sa seful are dreptul de a cere tot ceea ce vrea. Oricare ar fi situatia nimic nu se va schimba pana cand nu iti recunosti drepturile care iti sunt incalcate si nu iti faci curaj sa indrepti situatia.
Important este si sa identifici corect acele arii in care esti mai slab. Este posibil ca ele sa vina dintr-o educatie prea aspra. Ca si copil trebuia sa fii supus celor care aveau grija de tine. Acum insa situatia nu mai este asemanatoare. Oricare din regulile : nu fii egoist, nu spune minciuni, nu fii nerezonabil, poate fi incalcata in anumite circumstante. Altfel iti pierzi respectul de sine intrucat te simti dominata si nu poti schimba lucrurile. Faptul ca nu iti exprimi adevaratele sentimente te face sa nu te simti onesta si sa acumulezi multe resentimente. Inegalitatea distruge orice urma de iubire sau respect pe care o ai pentru celalalt. Faptul ca esti de acord cu ceea ce ti se pare incorect inseamna sa iti sustii opresorul.
Exista bine-nteles situatii in care sa ceri sa ti se faca imediat dreptate poate sa nu fie prea intelept poti sa fii concediata, poti sa ajungi la divort, poti sa fii agresata fizic. Dar chiar si in astfel de cazuri extreme trebuie sa incerci sa iti spui punctul de vedere, insa mult mai planificat si gradual. In orice situatie explica-le persoanelor implicate de ce vrei sa iti impui punctul de vedere astfel incat ei sa inteleaga si te respecte pentru faptul ca vrei sa fii corecta cu ei si cu tine.
Gaseste cele mai potrivite moduri de a-ti exprima parerea in situatiile concrete care te intereseaza. Sunt multe moduri in care poti sa iti spui parerea apeland la tact. Daca ti se pare ca nu stii cum sa procedezi observa ce fac altii in situatii similare. Sustinerea punctului de vedere in mod eficient implica urmatoarele parti:
- Descrie persoanei implicate situatia asa cum o vezi tu. Nu face acuzatii generale, fii foarte specifica. Pune accent pe comportament si nu pe motivele presupuse.
- Descrie sentimentele pe care le ai si asuma-ti responsabilitatea pentru ele. Incearca sa fii clara si destul de puternica ca sa le analizezi, nu deveni prea emotionala. Incearca sa pui accentul pe sentimente pozitive privitoare la ceea ce iti doresti si nu pe resentimentele pe care le simti.
- Descrie schimbarile pe care ti le doresti, refera-te la actiuni concrete care vrei sa aiba loc sau nu mai vrei sa aiba loc. Asigura-te ca ceea ce ceri este rezonabil tinand cont si de necesitatile celuilalt si fiind de acod sa faci la randul tau schimbari. In unele cazuri este posibil sa stii ce masuri vei lua daca cealalta persoana nu face schimbarile cerute de tine. Daca este asa comunica-i. Nu face insa amenintari goale, pe care nu vrei sau nu poti sa le pui in practica.
Exemplu de situatie in care trebuie sa iti spui punctul de vedere
Prietenul sau sotul tau vine acasa de la serviciu si toata seara nu vorbeste decat de politicile companiei si rivalitatile dintre colegi.
Ce ar trebui sa spui: "In fiecare seara in aceasta saptamana am vorbit numai despre conflictele de personalitate de la biroul tau. Imi pare bine ca imi povestesti ceea ce ti se intampla dar m-am saturat de limitarile colegilor tai. Imi este dor sa vorbim iar despre ce se mai intampla nou in lume, despre munca mea, despre planurile de modificare a casei si despre noi doi."
O persoana care nu si-ar fi spus punctul de vedere nu ar fi comentat nimic sau s-ar fi prefacut ca este foarte interesata de ceea ce i se povesteste.
O persoana agresiva ar fi ridicat vocea si ar fi spus cat de enervanti sunt colegii de birou ai partenerului si de asemeni cat de plictisitor si cicalitor este si el ca le da atata importanta.
Alte articole despre