Timiditatea dincolo de aparente

Timiditatea dincolo de aparente
  calendar_month        
Timiditatea este o realitate, care poate interveni in viata noastra in orice stadiu de dezvoltare. Un om poate face parte din cele 15-20% persoane care se nasc timide, sau poate deveni astfel pe parcursul vietii.

De fapt, ce inseamna a fi timid?

Trebuie spus de la inceput, timiditatea nu este o alegere. Si atunci?
Poate fi de vina educatia primita in primii ani de viata. Afectiunea primita inca de la inceput modeleaza psihicul micutului. Daca nu se asigura aceasta afectiune, copilul va fi nesigur, cu o stare permanenta de disconfort, inadaptat.Acestia vor fi niste adulti intr-o continua stare defensiva, asa numitii timizi introvertiti. Aceasta vulnerabilitate exista si la timizii extravertiti. Ei par a se descurca usor din punct de vedere social, dar dincolo de aparente, se simt torturati. Timiditatea lor este greu de ameliorat chiar si prin psihoterapie.

Dar si dupa aceasta perioada, daca nu se acorda atentie suficienta, sunt sanse pentru timiditate: in perioada adolescentei, cand are loc o redefinire a personalitatii, la nivel fizic, social, psihic, in cazul unor schimbari drastice in viata unui individ (divort, concediere).

In aceste conditii ar fi ideal stabilirea unui model principial de urmat si sa existe un grup de apropiati cu care sa isi discute parerile.

In fapt, timiditatea exista pretutindeni. Diferenta consta doar in modul de abordare.

Intre popoare, japonezii sunt cei mai timizi, din cauza modului de apreciere din partea familiei, care-si rezerva tot succesul copilului. Cei mai putin timizi sunt israelienii, carora li se insufla un grad exagerat de stima de sine, indiferent de rezultat.

Diferenta majora intre un timid si un netimid este fluenta verbala.

Timiditatea excesiva duce la neintegrarea in societate, persoanele timide devin mai repede tinte de comentarii ale grupurilor din care fac parte, sunt predispuse mai repede la consum de droguri si alcool.

Apoi sunt cei care se izoleaza de ceilalti, iar izolarea sociala poate conduce la declin mintal si fizic, chiar la o moarte timpurie.

Timizii pot fi buni ascultatori, si sunt persoane foarte empatice.
Se spune despre timizi ca ei nu traiesc in prezent, ci in lumea imaginata de ei, focalizandu-se pe trecut si pe viitor mai mult decat pe prezent.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Aparitie nocturna
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right