Cum sa iti maresti puterea de concentrare si atentie

Cum sa iti maresti puterea de concentrare si atentie
  calendar_month        
Exista o serie de aspecte si dificultati care ne scad din capacitatea de concentrare, ne fac sa fim nefocalizati si neeficienti in ceea ce facem, ceea ce suntem si ceea ce exprimam in jur.

Primul aspect este la un anumit nivel mai mult decat evident pentru multi dintre noi, doar ca nu vrem sa il recunoastem. Este vorba de faptul ca nu poti sa fii atent si sa faci concentrat doua lucruri in acelasi timp.

Un time management adevarat presupune sa fii daca nu 100% concentrat, atunci cat mai aproape de acest procent, asupra lucrului pe care il faci in momentul prezent. Veti vedea in continuare ca acest prim aspect se afla in stransa legatura cu un altul (al treilea in ordinea expunerii)

Al doilea are la baza notiunea de "toti purtam cate, o povara". Acest lucru inseamna ca atunci cand facem un lucru, din cauza mentalului nostru, realizam continuu conexiuni (mentale) si proiectii catre lucruri din trecut sau viitor. Altfel spus, fac ceva dar ma gandesc mereu si la lucrurile de care am nevoie, lucrurile pe care le vreau sau pe care trebuie sa le fac in detrimentul focalizarii complete pe ceea ce fac in momentul vorbirii. La o simpla observare vei putea constata ca peste 75 - 85% din atentia ta nu se afla repartizata pe lucrul pe care il faci in momentul vorbirii.

Ne gandim la facturi pe care le avem de platit, discutia purtata acum cateva zile cu seful, cum sa ne impartim intre sarcinile de la birou si cele gospodaresti, avem de cumparat un cadou pentru ziua prietenei cele mai bune si cate altele asemenea! Ne lasam usor, usor cate o "impovarati" de detalii si aspecte care nu au nicio legatura cu ceea ce facem in momentul respectiv, fapt care ne scade din puterea de concentrare.

Un exemplu concret de concentrare maxina este reactia umana in situatii limita si de soc. Ne trezim reactionand in moduri in care niciodata nu ne-am fi asteptat, tocmai pentru ca unda de soc provoaca concentrarea atentiei intr-o singura directie (aceea de actiune determinata si constienta.)

Al treilea aspect face referire la alegere. De cele mai multe ori ceea ce oamenii se gandesc sa faca si ajung sa faca se dovedesc a fi doua lucruri total diferite. Uneori ambele variante sunt in sine diferite chiar si de ceea ce isi doresc sa faca. Atunci cand aceste lucruri se intampla pot determina reprimare si fortare in directii care nu simt ca li se potriveste.

Atunci cand faci lucruri pe care te simti fortat sa le faci nu vei putea fi niciodata complet concentrat si atent la lucrul respectiv. Spuneam mai devreme ca acest al treilea aspect se afla in stransa legatura cu primul. Da, prin prisma faptului ca natura umana nu va simti niciodata sa faca mai mult de un lucru intr-un interval specific de timp.

Sinele ESTE si traieste in prezent fara sa incerce sa ajunga undeva in viitor. Se regaseste intr-un singer loc, intr-un inteval anume de timp. Aici intervine alegerea: depinde numai si numai de tine daca faci lucruri pe care ti le doresti cu adevarat sau lucruri bazate pe principii si valori generale.

Concluziile de baza sunt simple si probabil ca le-ati conturat singuri deja:
1. faceti lucrurile pe rand
2. concentrati-va pe actiunea prezenta si nu pe cele trecute sau viitoare
3. nu va fortati sa faceti lucruri care simtiti ca nu va reprezinta

Sunt multe metode prin care fiecare isi poate imbunatati capacitatea de concentrare si atentie, personal va recomand o serie de exercitii construite astfel incat sa duca la o imbunatatire vizibila, atata timp cat va doriti intr-adevar sa o faceti.
Trebuie sa aveti in minte faptul ca exercitiile sunt generale, urmand ca in timp sa va devoltati si sa va concepeti propriul set de exercitii, conform propriilor nevoi si perceptii. Sa incepem cu cateva exercitii de baza simple.
Sa luam cele cinci simturi. Fiecare dintre noi se bazeaza mai mult sau mai putin pe unul dintre ele. Majoritatea oamenilor sunt dependenti de vaz, auz si simt tactil astfel ca exemplele vor fi mai multe pe aceste simturi.Pentru vedere:

1. Marcati un punct pe perete si indepartati-va aproximativ 1 - 1,5 m si fixati-l cu privirea. Lasati orice gand sa curga pe langa voi fara sa incercati sa il dezvoltati. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de exercitii de concentrare a atentiei. Incercati sa clipiti cat mai rar sau chiar deloc (bineinteles fara sa stati concentrati mental pe acest aspect). Mentineti actiunea timp de cel putin 5 - 10 minute si incercati sa stati mereu intr-o pozitie confortabila.

2. Aprindeti o lumanare (in suport), tineti-o in maini si faceti acelasi exercitiu observand de data aceasta si miscarile flacarii.

3. Stati nemiscati dar relaxati muscular, intoarceti palma inspre voi si fixati-va atentia asupra acesteia. Observati-o cel putin 20 - 30 de minute.

Pentru simtul tactil:

1. Faceti exercitiul de mai sus cu palma dar cu ochii inchisi si incercati de aceasta data sa va simtiti suprafata palmei si nimic altceva. Faceti acelasi lucru si pentru inima (respectiv bataile inimii) sau urechi, coate. La inceput va fi mai greu de mentinut atentia acolo dar scopul este sa va antrenati.

2. Atingeti un punct de pe corp mentinand atingerea timp de 10 secunde si memorati senzatia. Luati degetul si incercati sa simtiti in continuare senzatia din memorie de mai devreme timp de 10 - 15 minute.

3. Impartiti vizual corpul in doua emisfere (dreapta si stanga). Atingeti un punct in partea dreapta si incercati sa percepeti exact aceeasi senzatie, in exact acelasi loc in partea stanga. Mentineti exercitiul 10 - 15 minute.

Pentru auz:

1. Mergeti in parc sau in orice alt loc in natura si permiteti-va sa auziti tot. Incercati sa separati sunetele si sa le individualizati. Mentineti atentia pe sunete.

2. Tot in natura, cel mai bine in situatii sau locatii mai haotice (multimi, trafic) concentrati-va asupra unui singer sunet si incercati sa il mentineti neintrerupt de altele. Ar trebui sa fie un sunet nu foarte apropiat de voi. De exemplu, in metrou va puteti concentra asupra a ceea ce spune o anumita persoana intr-un dialog, chiar daca in jur mai sunt alte 10 persoane care vorbesc simultan.

3. Ascultati un sunet timp de 10 secunde, mutati-va apoi atentia de pe el si incercati sa il auziti in continuare dar in minte timp de 5 minute (atentie, trebuie sa fie sunet nu cantec!).

Pentru miros:

1. Stand nemiscati incercati sa simtiti toate mirosurile dintr-o incapere, toate mirosurile dintr-un mix individual (incercati de exemplu cu un mix de mancare)

2. Intr-un loc unde nu exista un miros evident incercati sa identificati un miros. Altfel spus, incercati sa mirositi 'nimic'.

Pentru gust:

1. Luati doua tipuri de alimente, gustati-le, memorati-le aroma si incercati ulterior sa le resimtiti gustul in gura.

2. Incercati sa simtiti din memorie diferite tipuri de gusturi. Atentie! Acestea trebuie simtite in gura nu in gand!

Exercitiile descrise va antreneaza in primul rand puterea de concentrare si atentia. In acelasi timp va ajuta sa va devoltati simturile dupa cum deja cred ca ati inteles. Sunt simple si aveti nevoie sa va alocati doar 30 minute o data pe zi pentru a trece prin ele.

De asemenea puteti sa le faceti, asa cum multe din ele si sugereaza, in trafic, in natura, in timp se va indreptati spre serviciu.

Tineti minte: lasati gandurile sa curga pe langa voi atunci cand faceti exercitiile pentru ca atentia sa poata fi focalizata in cea mai mare parte asupra lucrului pe care il desfasurati.
Da, este greu! Da, este numai pentru acele persoane care intr-adevar isi doresc sa isi antreneze atentia si capacitatea de concentrare. Este greu dar in schimb poate conduce la rezultate uimitoare. Orele pot sa fie in sfarsit suficiente, iar activitatile dumneavoastra profesionale si personale pot suferi imbunatatiri majore.

Spor si rezultate!">54340.jpg
Scris de Mircea Ecxarcu, Manager Trainer - Extreme Training

The way to excellence!
http://www.traininguri.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right