Organizare pentru atingerea scopurilor

Organizare pentru atingerea scopurilor
  calendar_month        
Conform studiilor, fiecare dintre noi avem ceea ce s-ar putea numi "materialul corect" pentru a deveni metodici, pentru a ajunge sa ne controlam marea parte a vietii, cu majoritatea lucrurilor mari si mici care ne afecteaza zi de zi. Nu este placut sa privesti un om care cauta disperat prin adevarati munti de hartie dupa documentul de care ai nevoie imediat sau dupa cheile casei sau ale masinii, dar sa mai si fii una dintre peroanele respective?

Exista metode usoare care ne pot ajuta sa revenim la pozitia de control al propriei vieti, cu toate amanuntele ei placute si neplacute de care ne lovim inerent. Exista sisteme care te pot ajuta sa aranjezi intalniri, sa urmaresti etapele de dezvolatare a unor proiecte si de a usura treburile marunte de care ne incurcam mai mereu acasa. In lumea MUNCII, aceste aptitudini pot face din tine un model de eficienta si, tie personal iti pot aduce mai mult timp liber.

Mitul ca un om ar putea face mai multe lucruri in acelasi timp.
Psihologii cognitivi va vor spune ca oamenii pot procesa numai o anumita cantitate de informatii intr-un anumit moment. Daca ei vor fi supusi la mai multi stimuli mentali decat sunt capabili sa absoarba, atunci se produce fenomenul de supraincarcare cognitiva. Cand are loc acest fenomen, de obicei persoana in cauza se va baza pe informatii superficiale pentru a lua decizii cu un efort mental cat mai mic. Dar o minte dezorganizata si superficiala va da rezultate cel mai adesea confuze si foarte posibil incorecte. Chiar daca "multi-tasking"-ul a devenit o practica si o cerinta la locurile de munca, este mult mai probabil ca tu sa fii mai eficient concentrandu-te numai pe un anumit lucru la un anumit moment.

Iata cateva metode de a termina proiectele, nu numai repede, dar si bine:

a) Nu jongla.
Ai putea fi tentat sa vorbesti la telefon in acelasi timp cand iti verifici niste plati si mai si citesti e-mailurile, desi cel mai bine ar fi sa incerci sa eviti sa faci asa ceva. In schimb, ai putea incerca sa faci cate un lucru o data. S-ar putea sa-ti dai seama ca separand lucrurile, le faci de fapt mult mai repede.

b) Stabileste-ti un program zilnic pentru scopuri pe termen scurt pe care le vei grupa apoi intr-un program cu scopuri de atins pe termen lung. Decat sa-ti tii creierul ametit si suprasolicitat cat e ziua de lunga, mai bine, dimineata sau cu o seara inainte, in cateva minute, organizeaza un plan personal in care sa incluzi tot ceea ce ar trebui sa realizezi in ziua respectiva si timpul aproximativ pentru fiecare sarcina. Asigura-te ca in fiecare zi iti lasi cel putin o ora pentru a munci la telurile pe termen lung. In acest fel poti sa eviti jongleria intre carnetul de cecuri, calculator, telefonul mobil si cel de birou.

c) Concentreaza-te in prezent.
Gandindu-te la cate ai de facut in ora urmatoare nu te va ajuta deloc sa termini ceea ce faci acum. Daca ramai fidel planului zilnic pe cat posibil, munca ta va deveni o rutina si o vei face ca fiind un lucru natural si nu un efort deosebit de lunga durata. In orice caz, daca iti iesi din rutina, nu-ti pierde timpul ingrijorandu-te din aceasta cauza. Oricum vei realiza si mai putin.

Haideti sa intelegem: organizarea este un lucru mai usor pentru unii oameni decat pentru altii. Chiar daca oricine poate fi capabil sa indeplineasca sarcini destul de bine, numai cativa oameni pot duce la bun sfarsit aceste sarcini in mod constant, repede si precis.Ceea ce nu trebuie sa uitam insa atunci cand ne vom propune sa preluam controlul, este faptul ca aceste aptitudini, desi innascute la unii, pot fi invatate si dezvolatate de catre oricine.
In acelasi timp, atunci cand ne propunem sa devenim mai organizati, trebuie sa devenim organizati pe toate planurile vietii. Degeaba devii foarte ordonat si iti structurezi in cel mai eficient mod munca si timpul la birou, daca acasa domneste o brambureala de zile mari si inainte de a pleca la munca nu iti gasesti cheile de la casa sau de la masina sau daca viata ta amoroasa te tine ocupat pana tarziu in noapte si te seaca de energie pentru ca in fiecare seara iesi cu altcineva.

Organizarea inseamna organizarea vietii in intregul ei. Puneti-va ordine in viata si lucrurile vor incepe sa se ordoneze de la sine la un moment dat. Si veti avea numai de castigat. Veti descoperi cu incantare ca viata dv. a devenit mult mai putin complicata si ca aveti timp chiar si pentru a va ocupa de un hobby.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

privire jucausa
  • person

    "toti copii fac prostii dar toti iti spun sincer de ce. chiar daca au o imaginatie bogata sunt sincer"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Ie Traditionala Anisa 2
Shop Ele.rochevron_right