6 motive pentru care pisica te trezeste in timpul noptii

history_edu redactia ele.ro calendar_month 04 Mar 2013, 13:26
Daca iti vine greu sa-ti amintesti cand ai dormit bustean ultima oara, pentru ca pisica ta te trezeste mai mereu, e timpul sa gasesti niste solutii.
Iti prezentam mai jos cele mai frecvente sase motive pentru care pisica te trezeste noaptea si remediile pentru fiecare dintre ele.
1. E bolnava. Unele afectiuni ii pot strica somnul pisicii. Poate fi vorba chiar si de o problema dentara.
"Suspiciuni trebuie sa aiba mai ales cei care au o pisica batrana si care brusc nu mai doarme noaptea", spune Cindi Cox, de la un centru de adoptii din Massachusetts, citata de care2.com. Alte boli care provoaca insomnii pisicilor sunt artrita, hipertiroidismul sau hipertensiunea, afectiuni ce pot fi diagnosticate si tratate la cabinetul veterinar.
2. E plictisita. Daca pisica ta sta singura toata ziua, probabil ca doarme in tot acest interval si toata energia neconsumata o tine treaza noaptea. "Plictiseala se alunga cu jucarii si cu diverse trucuri, precum ascunderea unor cantitati mici de mancare prin casa", spune Cox.
Interactiunea cu familia este de asemenea importanta. Jucati-va cu un pix cu laser sau cu o minge inainte sa pleci la serviciu si cu o ora inainte de culcare. Nu-i lasa toate jucariile la dispozitie, ci da-i-le in ture, astfel incat din cand in cand sa para ca primeste unele noi.
3. Asa ai obisnuit-o. Poate ca atunci cand era mica sau cand abia a intrat in casa ta, incepeai sa te joci cu ea sau sa o mangai daca te trezea din somn. Din pacate, i-ai transmis mesajul ca esti un partener bun de joaca nocturna.
Ca sa o dezveti, intoarce-te pe partea cealalta cand te trezeste si nu o baga in seama. Dupa cateva nopti si incercari nereusite de a te trezi, se va plictisi si te va lasa in pace.
4. Asociaza diminetile cu micul dejun. Daca primul lucru pe care il faceai la trezire era sa-i dai de mancare, pisica va incerca sa grabeasca ora mesei. "Vezi-ti mai intai de treburile tale dimineata si apoi da-i de mancare pisicii", propune Cox. Ai grija insa ca pisica sa manance suficient la masa de seara.
5. E prea multa lumina in camera. Daca tie ti se pare ca este suficient de intuneric in camera, pisica ta s-ar putea sa fie de alta parere. "Pisicile vad mai bine pe intuneric pentru ca au mai multi receptori de lumina in ochi", explica Cox. Inchide veioza si televizorul si pune draperii groase daca intra in camera lumina de la stalpii de afara.
Pe de alta parte, daca pisica ta este batrana, vederea ei s-ar putea sa fie slabita si sa devina nelinistita daca in camera e intuneric total. In acest caz, o sursa mica de lumina poate fi de ajutor. Adaptarea la lumina sau la intuneric are loc cam intr-o saptamana, asa ca e bine sa ai rabdare.
6. Ai certat-o. Ca si copiii, unele pisici vor cauta sa atraga atentia asupra lor, chiar daca tot ce obtin este sa fie certate. "Orice tip de atentie, chiar si cea negativa, poate in mod paradoxal sa incurajeze pisica in comportamentul ei", spune Cox.
In plus, reactiile tale agresive o vor face sa-si piarda increderea in tine si in oameni. Chiar daca pare greu, cel mai bine este sa o ignori cand face ceva neplacut. Va invata mai mult din tacerea ta decat din certuri.
Articol oferit de LumeAnimalelor.ro Informatii non-stop despre caini si pisici
">

Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Factorii favorizanti ai bolii parodontale
- person
"Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!"