Animalele noastre viseaza?

Animalele noastre viseaza?
  calendar_month        
Ca si oamenii, animalele adorm si ele, si au diferite faze si nivele de somn. Daca esti stapana de pisica sau de caine, probabil ca nu mai ai nicio indoiala ca animalele au capacitatea de a visa.

Intrebarea e de fapt daca toate animalele viseaza si cum arata visele lor? Or fi la fel ca ale noastre?

Eterna fugarire intre caini si pisici

Toate animalele au perioade de odihna, dar nu toate experimenteaza somnul REM, adica faza adanca a somnului, in timpul careia se viseaza. Totusi, aproape toate mamiferele terestre - inclusiv cainii, pisicile, hamsterii si caii - ajung in acest stadiu al ciclului. Bineinteles ca nu se poate sti ce anume viseaza.

Cum oamenii se inspira in visele lor din experientele trecute, se presupune ca si animalele ar face la fel, iar miscarile lor indica vanatoarea si urmarirea prazii. Indicatorii de somn pentru caini si pisici sunt atat de repetitivi si de comuni - latrat, miscari din labute, fluturarea urechilor - sugerand ca visele animalelor sunt destul de monotone.

Pasarile aud muzica

Si pasarile experimenteaza somnul REM, dar multa vreme oamenii au presupus ca creierul pasarilor nu functioneaza destul pentru a produce vise. Totul s-a schimbat in anul 2000, cand cercetatorii de la Universitatea din Chicago au descoperit ca pasarile canta in somn, nu vocal, ci imaginandu-si cantecele pe care le canta de obicei.

Semnalele transmise de creierul lor in timp ce erau treze si cantau au fost aceleasi cu cele inregistrate in timpul somnului. Cercetatorii cred ca pasarile invata astfel cantece noi si presupun ca acesta e mecanismul in care papagalii invata sa imite sunetele. Studiul a aratat de asemenea ca, spre deosebire de oameni, pasarile nu vizualizeaza nimic in timpul somnului REM. Ele aud muzica, dar nicio imagine nu acompaniaza sunetele.

Un somn plictisitor pentru reptile

Studiile pe reptile par sa indice ca acestea nu experimenteaza somnul REM, fapt care le diferentiaza de mamifere si de pasari. Si ele dorm (chiar si serpii dorm, desi nu arata acest lucru, caci le lipsesc pleoapele), dar se crede ca au creiere prea primitive pentru a putea visa.

Recomandari