3 beneficii nestiute ale gumei de mestecat
history_edu ele.ro calendar_month 02 Apr 2012, 09:39
Guma de mestecat fara zahar este considerata un rau necesar pentru organism. In general, guma de mestecat este folosita doar pentru a reimprospata respiratia si a curata dantura, insa specialistii spun ca are mai multe beneficii asupra organismului, printre care si pierderea in greutate.
Descopera cateva dintre beneficiile incredibile ale gumei de mestecat.
1. Guma de mestecat te ajuta sa slabesti
Oricat de ciudat suna, guma de mestecat te ajuta sa slabesti. Desigur, pentru a-si atinge scopul trebuie sa fie ajutata de o dieta sanatoasa si echilibrata. Gumele de mestecat fara zahar au un continut caloric scazut ajuta la arderea depozitelor de grasime. Specialistii spun ca, intr-o ora, guma de mestecat poate arde pana la 11 calorii din macarea sarata si 39 de calorii din cea dulce.
Totusi, nutritionistii spun ca nu te poti baza pe o dieta cu guma de mestecat. Oricat de putine calorii ar avea, acest aliment contine sorbitol in loc de indulcitori. Consumata in exces, aceasta substanta poate produce dereglari digestive. O guma de mestecat contine 1,25 grame de sorbitol, exces fiind considerat tot ce depaseste 18 grame de indulcitor zilnic.
Intr-un studiu realizat in urma cu cativa ani, s-a demonstrat ca guma de mestecat iti taie pofta de mancare, de dulciuri si snackuri bogate in calorii.
2. Guma de mestecat reduce stresul
Cateva studii intreprinse de cercetatorii britanici au scos la iveala faptul ca guma de mestecat reduce nivelul de stres, actionand la fel ca tigara in cazul fumatorilor inraiti. Acest lucru nu inseamna ca guma de mestecat provoaca dependenta. Doar ca, in momentul in care o mesteci, uiti din problemele care iti dau batai de cap.
Miscarea ritmica implicata de mestecarea gumei are ca efect reducerea stresului si promoveaza sentimentul de relaxare si multumire.
3. Guma de mestecat sporeste concentrarea si memoria
Specialistii au ajuns la concluzia ca guma de mestecat sporeste concentrarea si memoria. In timpul mestecatului, creste fluxul de sange catre creier, ceea ce te ajuta sa fii mai atenta, sa ramai focusata asupra sarcinilor si sa inveti mai repede. Activitatea din zona creierului raspunzatoare de memorie (hipocampusul) se amplifica in timp ce mesteci guma.
De ce este considerata guma de mestecat un rau necesar
In timp ce mesteci guma, organismul produce secretii incepand de la cavitatea bucala (saliva mai abundenta), pana la stomac, unde se dezvolta secretia de acid clorhidic. Medicii recomanda sa nu consumi guma de mestecat fara sa fi mancat inainte, deoarece, in aceasta situatie, stomacul functioneaza "in gol", neavand ce sa digere. In timp, obiceiul de a consuma guma de mestecat pe stomacul gol poate provoca afectiuni precum gastrita sau ulcer.
Concluzia, din acest punct de vedere: consuma guma de mestecat cu moderatie.
Pentru mestecarea gumei, folosesti 8 muschi faciali. Mestecatul inutil al gumei pe termen indelungat poate duce la distrugerea cartilajului articulatiilor maxilarului. In plus, mestecatul gumei pune presiune pe nervii localizati in zona tamplelor, fapt ce poate provoca dureri de cap intermitente.
Autor: Laura Galan
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
.............
- person
"an inconatient, nimic nu ia sfarait, nimic nu trece, nimic nu se uita."