5 cele mai dietetice moduri de a gati

history_edu redactia ele.ro calendar_month 28 Iul 2011, 09:37
Nu trebuie sa fii un maestru bucatar pentru a gati sanatos. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi ingrediente sanatoase , cu putine grasimi, care sa iti asigure aportul necesar de nutrienti si vitamine.
Iata mai jos cateva metode sanatoase de gatit:
Fierbere la aburi
Fierberea la aburi reprezinta prepararea mancarurilor intr-un mediu infuzat cu aburi. Poti fierbe la aburi intr-o varietate de moduri. Pe piata exista numeroase aparate destinate acestui mod de gatit. Poti imprumuta si din cultura chinezeasca metoda aburirii alimentelor in recipiente speciale din bambus.
Aburii ajuta la pastrarea aromelor si nutrientilor din legume, fara a mai fi necesara adaugarea de grasimi sau sare. Aceasta metoda de gatit este ideala pentru prepararea pesteului si fructelor de mare. Nu usuca carnea si confera un gust savuros.
Sparanghelul, dovleceii, fasolea verde, pieptul de pui, pestele si fructele de mare sunt cele mai indicate alimente pentru gatirea la aburi.
Atunci cand folosesti aceasta tehnica de gatit nu este necesar sa mai adaugi sare. Poti adauga in schimb zeama de lamaie, usturoi, ghimbir, ceapa sau busuioc proaspat.
Calire rapida
Gatirea alimentelor la o temperatura ridicata pentru scurt timp reprezinta esenta calirii rapide. Deoarece alimentele sunt gatite atat de repede, trebuie taiate in portiuni cat mai mici pentru a te asigura ca fiecare este bine preparat. Aceasta metoda de gatit necesita multa atentie, pentru a preveni arderea alimentelor.
Cea mai buna modalitate de a cali rapid alimentele este sa folosesti un recipient special, de tip wok. Aceasta tigaie este special creata pentru gatirea rapida a alimentelor.
Broccoli, varza, vinetele, ardeii, ciupercile, carne de porc , pui, crevetii, scoicile sau branza tofu sunt ideale pentru calirea rapida. Pentru calire este indicat sa folosesti ulei de masline extravirgin.
La gratar
Prepararea mancarurilor la gratar este una dintre cele mai simple metode de gatit. Alimentele sunt expuse direct la caldura puternica si se prepara foarte repede. Pentru o varianta si mai sanatoasa este indicat sa nu adaugi uleiuri sau grasimi la prepararea mancarurilor. Cel mai indicat este sa marinezi carnea in ierburi aromatice cu cel putin cateva ore inainte de gatire.
Carnea de vita si pui, somonul, ardeii, dovleceii sau ceapa sunt printre cele mai indicate alimente pe care le poti prepara la gratar.
La microunde
Prepararea mancarurilor la cuptorul cu microunde este asemanatoare gatirii cu aburi. Alimentele care se comporta bine la microunde sunt legumele care isi pastreaza culoare si nutrientii, carnea de pui sau pestele.
De asemenea, la cuptorul cu microunde mai poti prepara si sfecla, broccoli, cartofi, spanac, morcovi, conopida sau mere. In timpul prepararii este indicat sa acoperi alimentele cu folie de aluminiu, pentru a-si conserva toti nutrientii.
Gatitul sub presiune
Alimentele gatite cu oala sub presiune necesita foarte putin timp de preparare, ceea ce inseamna ca vitaminele si mineralele sunt pastrate integrale. In timpul prepararii nu trebuie sa adaugi uleiuri sau alte grasimi aditionale. Supele si tocanitele pot fi preparate in 15 minute, iar orezul si legumele in mai putin de 5 minute.
La oala sub presiune poti gati carne de vita, pui sau miel, anghinre, cartofi, fasole, orez, supe si tocanite.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre