5 cereale integrale pe care trebuie sa le incerci

history_edu redactia ele.ro calendar_month 13 Mar 2012, 09:08
Autor: Laura Galan
Cerealele integrale au numeroase beneficii pentru organism si sunt recomandate in locul cerealelor procesate. In ultima perioada, ti se spune tot mai des ca ar trebui sa incluzi cerealele integrale in alimentatia ta zilnica. Daca pana acum nu ai facut-o, iata cateva motive suficient de bune pentru a te determina sa adopti o dieta sanatoasa.
In prepararea cerealelor integrale se pastreaza tot bobul, ceea ce inseamna ca toate proprietatile sale raman intacte.
Organismul tau va primi vitaminele B si E, precum si antioxidanti din germen, carbohidrati complecsi si proteine din membrana interioara si fibre din cea exterioara. Toti acesti nutrienti te ajuta sa ai energie pe tot parcursul zilei.
Cerealele care nu sunt integrale trec print-un proces de rafinare, iar din ele ramane doar membrana interioara, germenul si coaja fiind inlaturate. Prin urmare, mare parte din vitaminele bobului se pierd. Printre aceste cereale rafinate se numara cele folosite la prepararea painii albe, a biscuitilor si a prajiturilor.
Iata cateva cereale integrale pe care trebuie sa le incerci, pentru a te putea bucura de o alimentatie echilibrata si un organism sanatos.

1. Orezul salbatic
Orezul salbatic este net superior celui alb, decorticat, deoarece contine un complex de vitamine, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fibre si acizi grasi esentiali. Unii nutritionisti spun ca orezul salbatic este chiar mai bun decat cel brun. Inclus intr-o dieta sanatoasa, orezul salbatic contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, iti mentine nivelul optim de energie si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

2. Hrisca
Hrisca (kasha) este o alta cereala integrala nemaipomenita intr-o alimentatie sanatoasa si este mult mai buna decat graul procesat: nu contine gluten, are mai mult calciu si antioxidanti si are un continut mai slab in glucide.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Pot fi consumate fierte, prajite si crude sau in combinatie cu alte alimente.

3. Quinoa
Quinoa este o cereala cu proprietati incredibile, care poate inlocui cu succes consumul de carne, deoarece contine proteine mai sanatoase. In plus, quinoa nu contine gluten, are un continut bogat in minerale si antioxidanti, se gateste foarte usor, costa putin si reduce nivelul de colesterol din sange.
Boabele de quinoa sunt, de fapt, pseudocereale, intrucat se situeaza la granita dintre cereale si ierburi. Ele au fost incluse in categoria superalimentelor, alaturi de germeni, lucerna, alge marine, seminte de in etc.

4. Graul bulgur
Graul bulgur este facut din boabe fierte, carora li s-a inlaturat in prealabil invelisul extern. Boabele sunt ulterior uscate si zdrobite. Acest tip de grau se foloseste la prepararea unor feluri sanatoase de mancare, in special a celor de origine libaneza.

5. Orz
Orzul reprezinta una dintre primele plante cultivate pe Terra si este considerata una dintre cele 5 plante sfinte, deoarece este folosita atat in alimentatia oamenilor, cat si in cea a animalelor. Consumul de fulgi de orz ajuta la regenerarea celulelor din ficat si reduce tensiunea arteriala.
Alte articole despre