5 metode de gatit pentru o alimentatie echilibrata si o masa gustoasa

history_edu redactia ele.ro calendar_month 30 Sep 2011, 17:06
Ti se pare ca mancarurile echilibrate nu sunt foarte gustoase? Lucrurile nu ar trebui sa fie vazute astfel, mesele sunt experiente de care te poti bucura. Cu putina creativitate culinara, poti transforma foarte usor alimentele pline de nutrienti intr-o masa delicioasa.
In cadrul campaniei Pentru o viata echilibrata, Dr. Emanuela Soare, Specialist Maggi in Nutritie, iti prezinta cateva metode de a gati pentru a pune mai bine in valoare gustul mancarurilor preferate, pentru a te bucura de nutrienti.
Cu o nota personala, mancarea va avea un gust pe care cei apropiati il vor indragi.
Metoda de gatit: Wok
Cum sa pregatesti alimentele
Foloseste un wok pentru a prepara legume, pui si fructe de mare, adaugand o cantitate foarte mica de ulei, amestecand foarte des.
Beneficii
Cantitatea de grasime folosita este minima, de 10 ori mai mica decat in cazul prajirii. Si pentru a reduce si mai mult grasimile, poti oricand sa scurgi excesul de ulei la finalul procesului de preparare.
Sfaturi
Aceasta metoda iti permite sa prepari in wok o diversitate de legume, cum ar fi ceapa, morcovii, varza, iar acest amestec de ingrediente este foarte gustos, avand consistenta potrivita.
Metoda de gatit: Gratar
Cum sa pregatesti alimentele
Incearca sa prepari intotdeauna carnea pe un gratar astfel incat grasimea sa se separe de aceasta.
Beneficii
Daca folosesti un gratar, nu vei adauga ulei, asadar mancarea va contine mai putine calorii.
Sfaturi
Atunci cand gatesti carnea de pui la gratar, indeparteaza inainte pielea, avand grija sa nu arzi ulterior carnea.
Metoda de gatit:Cuptor
Cum sa pregatesti alimentele
Atunci cand gatesti la cuptor, foloseste un recipient cu capac, adauga mai mult lichid decat de obicei sau prepara mancarea in pungi speciale.
Beneficii
Poti controla cantitatea de ulei si utiliza o varietate de ingrediente.
Sfaturi
Adauga sosuri pe baza de suc de rosii sau de lamai, condimente si plante care contin mai putine calorii, mai multi nutrienti si vei obtine preparate cu mai multa savoare.
Metoda de gatit:Fierbere
Cum sa pregatesti alimentele
Pregateste carnea de pui sau de peste introducandu-le in apa care a dat in clocot.
Beneficii
Si de aceasta data, nu este adaugata nici un pic de grasime.
Sfaturi
Pentru a pastra gustul savuros si bogat, foloseste aceeasi apa pentru a prepara si garniturile, cum ar fi legume sau orez.
Metoda de gatit:Gatit la aburi
Cum sa pregatesti alimentele
Pregateste legumele intr-un vas deasupra apei care fierbe.
Beneficii
Aceasta metoda este o modalitate de a gati fara grasimi, care ajuta la retinerea vitaminelor si mineralelor.
Sfaturi
Gateste legumele al dente (pana la punctul de fierbere in care isi pastreaza fermitatea) si bucura-te de consistenta lor.
Este bine de retinut ca marinarea carnii sau a puiului intr-o varietate de ierburi si condimente, alaturi de otet si suc de lamaie, ajuta la fragezirea ei, adaugand savoare si culoare. Sosul de marinare poate fi adaugat peste carne in timp ce este preparata.
La fel ca in cazul oricaror altor retete, intotdeauna iti poti pune amprenta personala asupra mancarurilor preparate pentru a fi pe gustul si placul tau si al familiei tale. Retine ca poti gati cu putine grasimi sau chiar deloc. Fii creativ, plin de imaginatie in adaugarea aromelor, condimentelor si legumelor. In acest fel, preparatele tale vor fi pline de nutrienti, dar si delicioase.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.
Informatiile sunt oferite de Dr. Emanuela Soare, Specialist Maggi in Nutritie
Alte articole despre