6 condimente senzationale, pe care trebuie sa le incluzi in alimentatie

6 condimente senzationale, pe care trebuie sa le incluzi in alimentatie
  calendar_month        
Cuvantul "antioxidanti" se refera de obicei la legume, fructe, ceai si chiar ciocolata. Stiai ca si ierburile aromate si condimentele sunt pline de antioxidanti?

Din ce in ce mai multi nutritionisti recomanda includerea in dieta a acestor alimente senzationale, care, pe langa faptul ca dau o aroma deosebita mancarurilor, te ajuta sa ai un organism sanatos si viguros.

Descopera cateva dintre cele mai bune condimente si beneficiile lor.


1. Scortisoara

Scortioasa este un condiment cu o savoare aparte, ideala pentru prajituri si anumite mancaruri. Nutritionistii spun ca acest condiment este foarte versatil si poate fi folosit in orice bautura sau prajitura. Spre exemplu, este indicat sa inlocuiesti lingurita de zahar pe care o pui in cafea cu un varf de lingurita de scortisoara. Vei obtine o bautura senzationala, fara adaos de zahar.

Adauga jumatate de lingurita de scortisoara in bolul tau cu cereale integrale si lapte si savureaza un mic dejun extraordinar.

Scortisoara este benefica pentru organism deoarece ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si la reglarea nivelului de zahar. Datorita componentelor astringente si antimicrobiene, scortisoara imbunatateste procesul digestiv si contribuie la eliminarea eficienta a toxinelor din organism.

2. Oregano

Cu un miros specific, de planta mediteraneana, oregano este un condiment senzational. Potrivit nutritionistilor, o lingurita de oregano are la fel de multi antioxidanti precum trei cesti de broccoli. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa excluzi broccoli din alimentatie. Ambele alimente sunt bune pentru sanatatea ta.

Oregano se poate folosi in foarte multe tipuri de mancare, insa nu este recomandat sa presari prea mult condiment odata, deoarece are un gust puternic si poate deveni iritant.

Oregano contine o cantitate mare de vitamine (A si C), precum si minerale (fier, calciu, zinc). Tot din oregano obtii o cantitate considerabila de acizi grasi esentiali Omega 3.

3. Ghimbir

O lingurita de ghimbir contine la fel de multi antioxidanti precum o cana de spanac. Datorita proprietatilor sale, ghimbirul stimuleaza circulatia sangelui, calmeaza durerile si spasmele, vindeca balonarile si imbunatateste procesul digestiv.

4. Rozmarin

Rozmarinul este unul dintre condimentele care se regasesc in orice bucatarie. Cu o aroma senzationala, aceasta iarba aromata ajuta la reducerea inflamatiilor si previne aparitia bolilor cronice. Rozmarinul poate fi folosit atat pentru a da gust mancarii, cat si pentru a parfuma bucataria.

5. Cimbru

Cimbrul este un condiment care imbunatateste functia respiratorie. Poate fi folosit in mancarurile preparate la foc, insa poate fi adaugat si in salate, pentru un plus de savoare.

6. Curcuma (sofran indian)

Curcuma este un condiment specific bucatariei indiene. Bogata in antioxidanti, curcuma previne boli precum Alzheimer si trateaza diverse afectiuni hepatice si digestive. Poti folosi curcuma pentru a condimenta o salata cu oua, salata cu pui sau cea cu ton. De asemenea, o poti folosi in sosuri.

Cat de des trebuie sa folosesti condimente

Nutritionistii recomanda sa folosesti aceste condimente, dar si altele (curry pudra, cuisoare, hrean, boabe de mustar, boia, piper etc) in toate mancarurile pe care le gatesti. Nu exista o cantitate anume care se impune.

Medicii sunt de parere ca unele condimente te ajuta sa scazi cantitatea de sare pe care o folosesti in mancare, ceea ce inseamna ca retii mai putina apa in organism.



Autor: Laura Galan

Recomandari