Adevarul despre zahar
history_edu ele.ro calendar_month 17 Aug 2009, 11:09
Multe din produsele despre care avem impresia ca sunt sanatoase pentru noi au de fapt efectul contrar. Fara sa-ti dai seama, atunci cand te trezesti dimineata si pui mana pe paharul de suc de portocale sau iaurtul cu fructe, ii furnizezi organismului tau zahar, ceea ce poate avea ca efect o epuizare a energiei mai tarziu sau consum excesiv de mancare pe parcursul zilei.
Tine minte ca anumite alimente aparent sanatoase, au continut foarte mare de zahar. Dar ce este sanatos si ce nu, cand vine vorba despre zahar?
Eticheta produselor
In general, evitarea alimentelor care au zaharul ca prim ingredient pe eticheta este o idee buna. Primul ingredient reprezinta concentratia cea mai mare si, cu cat mai sus se afla zaharul in lista de ingrediente, cu atat mai mica va trebui sa fie portia pe care o consumi. Tine minte - ideea este sa consumi mancare adevarata, nu o lingurita plina de zahar.
Zahar la micul dejun
Uneori putem sabota cea mai importanta masa din zi, consumand zahar in exces la micul dejun. Asigura-te ca masa de dimineata este saraca in zahar si bogata in fibre si proteine. Asta iti va tine de foame pentru mai mult timp, si vei rezista cu usurinta pana la masa de pranz. Produse precum briosele, sucul si cerealele sunt foarte bogate in zahar. Optiunile mai sanatoase ar fi ouale sau fulgii de ovaz.
Zaharul in gustarile naturale
Ai grija - o mana plina de struguri nu este intotdeauna o idee buna, desi poate parea o alegere sanatoasa. Dintre toate fructele, strugurii si ciresele au cel mai mare continut de zahar, chiar daca este zahar natural. Desi totul este bun consumat cu moderatie, alege mai bine fructe precum kiwi say grapefruit - sunt mai sanatoase pentru organism.
Gustarile indulcite artificial
Iaurtul cu fructe, batoanele de cereale sau biscuitii dietetici pot parea sanatoase, dar citeste eticheta ca sa fii sigura. Un iaurt indulcit cu cereale spre exemplu, are 26 g zahar. Desi sunt sarace in grasimi si carbohidrati, aparentele insala. Branza dulce este o alegere mai buna si o poti consuma cu nuci pentru mai mult gust.
Dulciurile - cele mai periculoase
Da, uneori ai nevoie de putin zahar, dar tine minte ca unele dulciuri au mai mult zahar decat altele. Incearca sa dai cat mai rar pe la raionul de dulciuri, si atunci cand o faci, alege-le pe cele cu un continut mai mic de zahar. Spre exemplu, ciocolata neagra are mai putin zahar decat majoritatea dulciuilor.
Alternative sanatoase
In loc de o napolitana gusta un baton dietetic, in schimbul iaurtului cu fructe care e bogat nu numai in zahar ci si in calorii, incearca unul natural in care poti adauga chiar tu un inlocuitor al zahaului si cateva fructe, iar cerealele dulci cu tot felul de arome inlocuieste-le cu fulgii de porumb. In plus, renunta la sucul natural de dimineata in favoarea unui pahar de apa sau ceai, simplu ori indulcit cu un inlocuitor.
Alte articole despre